Beszállítók A német prémium autóipar hazai pálya a Som-Szernek

A német prémium autóipar hazai pálya a Som-Szernek

Pörge Béla | 2021.08.18 07:22

A német prémium autóipar hazai pálya a Som-Szernek

Fotó: Som-Szer Kft.

Több mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik a műanyag- és fémmegmunkálás terén a Som-Szer és a Som-Plast Kft. Bár a járvány okozta válság ezt a két céget is érzékenyen érintette, folyamatosan zajlanak a beruházások és az új projektek a vállalatoknál.

A szerszámgyártással foglalkozó Som-Szer és a műanyag fröccsöntést végző Som-Plast Kft. ebben a formában egyaránt 2009-ben alakult, tevékenység-szétválasztás eredményeként vált külön a két cég. A Som-Szer központja Kaposváron található, abban az üzemben fémmegmunkáló gép és technológia a cég rendelkezésére áll: műanyag fröccsöntő szerszámon kívül nyomásos öntő szerszámokat, flakonfúvó szerszámokat, hidegalakító és kivágó szerszámokat is gyártanak.

A Som-Szer Kft. éves forgalma 1-1,5 milliárd forint, a Som-Plast Kft. éves forgalma pedig 4-7 milliárd forint között mozgott az utóbbi években. Közvetve és közvetlenül összesen 250-300 főnek ad munkát jelenleg a két vállalat.

Beruházások

Az elmúlt években több beruházást is végrehajtott a két vállalat: kollaboratív robotokat szereztek be, a kecskeméti telephelyen pedig autóipari standardnak megfelelő mérőlabort létesítettek, valamint építettek egy 46 fő befogadására képes munkásszállót is.

Fontos kiemelni a vállalatok tevékenységéhez kapcsolódó eszközbeszerzéseket is, melyek közé tartozik egy 60-1300 tonnás fröccsöntő gép, egy darupálya, több CNC megmunkálógép, egy rotációs öntőgép, valamint egy gyorsjáratú profilköszörű vásárlása is a közelmúltból. Említést érdemel még az új vállalatirányitási rendszer bevezetése.

A cég továbbra is célirányos eszközbeszerzéseket tervez, mert ezek biztosítják a legmagasabb technikai szintet és minőséget, valamint hatékonyságot. A két vállalat termelési folyamatainak digitalizációja folyamatosan zajlik, az Ipar 4.0-ás technológiák mellett például 3D nyomtatást is használnak az alkatrészgyártásban.

Új projektek a járvány ellenére

A vállalat saját bevallása szerint nemcsak megviselte, hanem még jelenleg is megnehezíti a Som-Szer és a Som-Plast életét a koronavírus-járvány, ami most az alkatrészellátás akadozása miatt okoz gondot. Az alapanyagok drasztikus drágulása is problémás, valamint a rendelésállomány is hektikussá, de a cég mindent megtesz a vásárlói igények kiszolgálásának érdekében.

A vállalatcsoport több autóipari projektet is indít az idei évben a Daimler, a Jaguar, a Porsche, az Audi, a BMW és a Škoda közvetett beszállítójaként. Mint fogalmaznak, nagy örömükre szolgál, hogy a teljes német autóipari prémiumszegmens beszállítói lehetnek, többek között az új Porsche 992 GTS modellek alsó látszódó spoilerét, az új Mercedes SL AMG több látható és nem látható alkatrészét, valamint az új BMW 7-es és M4-es modellek több alkatrészét is a Som-Szer végzi.

A cég termékportfóliójából kiemelkednek a két komponensű légterelő elemek, amelyek a hűtőrendszerhez vezetik a menetszelet.

Kiemelt Partnereink