Beszállítók A legújabb trendek követésének is köszönheti sikereit a Horn

A legújabb trendek követésének is köszönheti sikereit a Horn

Pörge Béla | 2023.06.05 16:48

A legújabb trendek követésének is köszönheti sikereit a Horn

Fotó: Pörge Béla

Lajtmann Zsolt, a Horn Magyarország ügyvezetője az Automotive Hungary és Ipar Napjai kiállításon adott interjút az autopro.hu-nak. A vállalat továbbra is válságálló, termékeivel pedig az elektromos átállásra is felkészült.

- Egy évvel ezelőtt, szintén itt a Hungexpón beszéltünk arról, hogy a Horn Magyarország ügyvezetőjévé nevezték ki. Azóta mi történt a cégnél?

- Szerencsére a 2022-es évben ugyanolyan jól prosperált a Horn, mint korábban. Jól szerepeltünk a piacon, elértük a kitűzött céljainkat, sőt, túl is teljesítettük azt, pozitívabb eredménnyel zártuk a tavalyi esztendőt, mint vártuk.

- A tavalyi interjúban említette, hogy a Horn Csoport saját nyersanyagbeszerző-vállalattal is rendelkezik, ami a nyersanyagellátást biztosítja a csoport számára. Azóta több válság is sújtotta az ipart, ezek közül mi az, ami a leginkább érintette a Hornt?

- Az alapanyagkészletek helyre álltak az elmúlt időszakban, miután a világ felébredt a járvány után. Az energiaválság sokkal rosszabbul érintette a vállalatot. Az energiahordozók árának emelkedése miatt kénytelenek voltunk termékeink árát is a piaci trendhez igazítani. Cégünket elsősorban a nemesgázok árának emelkedése érintette negatívan: a bevonatolás során használt gázok ára a földgázhoz képest is sokkal dinamikusabban változott.

- Erre hogyan tudott reagálni a Horn? Létezik bármilyen alternatíva?

- Bár nem vagyok kémikus, így a bevonatolás kémiai részleteivel pontosan nem vagyok tisztában, de azt kijelenthetem, hogy a nemesgázokat - egyelőre - nem tudjuk kiváltani. A Horn stratégiájának egyébként már hosszabb ideje része az újrahasznosított energia használata, a gyártócsarnokok úgy épültek fel, hogy ahol lehetséges, napelemeket helyeztek el. A megújuló és az újrahasznosított energia elég is az épületek üzemeltetéséhez, de nem elegendő egy kemence fűtésére. A szerszámgyártás során használt technológiák energiaigénye egyelőre nem fedhető le megújuló energiával.

Az energiaválságot ennek ellenére átvészeltük, nagyságrendileg hat százalékkal kellett emelni az árainkat, ez a keresleten nem vehető észre. Dinamikusan, jól indult 2023 számunkra, április végéig az előző években megkezdett, növekedést jelentő utat folytattuk.

- Az elektromos átállás nem feltétlen segíti a szerszámgépipar növekedését. Minek köszönhetők a Horn jó számai?

- Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a legújabb trendeket és technológiákat lekövessük. Az elektromosautó-iparban az elsők között jelentek meg a kifejezetten erre az iparágra fejlesztett szerszámaink, de erősek vagyunk az energiaszektorban, főleg a generátorgyártásban a szélerőművek piacán. Emellett a kimondottan válságálló egészségügyi szektor is jelentős piacunk.

A járműipar nálunk mintegy 30 százalékos arányban van jelen, amivel fontos szereplőnek számít a piacunkon, de nem a legnagyobb szereplő. Talán ennek is köszönhető a válságállóságunk, hiszen a járműipar nagyon érzékeny szegmens.

- Már-már visszatérő kérdés, hogy épít-e gyárat Magyarországon a Paul Horn GmbH?

- Vannak erre vonatkozó terveink, de jelenleg úgy ítéltük meg, hogy a termelési kapacitásunk elégséges a piacaink kiszolgálására, ezért most egy raktároptimalizálást hajtunk végre. Az előző évek tanulságai alapján optimalizáljuk a raktárkészleteinket – azokat a termékeket, amik ugyan jelen vannak a piacon, de nem tartoznak a sűrűn értékesített szerszámok közé, nem fogjuk nagyobb készlettel raktáron tartani. Eddig gyártottunk standard és speciális szerszámokat, a jövőben lesz a két kategória között egy félstandard rész is.

Terjeszkedésünk következő lépése egy Magyarországtól keletre alapított, saját leányvállalat lesz, ennek a részleteiről egyelőre még nem mondhatok többet.

- Mennyire volt sikeres a Horn számára a kiállításon való részvétel tavaly, illetve mik a célok idén?

- A 2022 tavaszán megrendezett kiállítás több szempontból is különleges volt. Mi a 2021-es Mach-Techen szerettünk volna megjelenni, azt a kiállítást hagyományosan minden páratlan évben rendezték meg. A COVID átrendezte a terveket, emiatt csak 2022-ben jelentünk meg, tulajdonképpen kényszerből. Ennek ellenére nagyon jól sikerült számunkra a rendezvény, sok látogató érkezett a standunkhoz, a közönség már ki volt éhezve egy kiállításra.

Idén már két nap után is érezhető, hogy a kiállítás kisebbre sikerült a szokásosnál, ez nyilván a tavalyi rendezvénynek is köszönhető. Elégedettek vagyunk, az érdeklődés felülmúlja a várakozásainkat, teljesen új eszközökkel érkeztünk, standunk dizájnja tavaly szeptemberben, Stuttgartban debütált.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink