Gyártósor Horn-siker: nemzetközi innováció családi alapokon

Horn-siker: nemzetközi innováció családi alapokon

Pörge Béla | 2022.05.23 16:20

Horn-siker: nemzetközi innováció családi alapokon

Fotó: Pörge Béla

Lajtmann Zsolt 2022-ben lett a Horn Magyarország ügyvezetője. A szakember huszonegy éve dolgozik a vállalatnál, az Automotive Hungary, Ipar Napjai és Mach-Tech kiállításon az új pozícióról, a Horn újdonságairól, valamint a kiállításon való részvételről kérdeztük Lajtmann Zsoltot.

Hirdetés

- Értékesítési vezetőből lett a Horn Magyarország ügyvezetője. Mennyi plusz feladattal jár az új pozíció? Milyen új jogköröket jelent ez a kinevezés?

- A Horn a 2000-es évek óta úgy rendezkedett be, hogy a mindenkori németországi értékesítési vezető látta el a leányvállalatok ügyvezetői feladatait. Ahogyan a teljes cég volumenben és létszámban is növekedett, úgy egyre inkább indokolttá vált ennek a struktúrának az újragondolása. Így született meg az a döntés, hogy a németországi értékesítési vezető a vállalat teljes értékesítési feladatait fogja össze, míg a leányvállalatoknál korábban értékesítési vezetőként dolgozó munkatársakat előléptették ügyvezetővé.

Ez a változás a napi munkában nem jár nagy különbséggel, eddig is én vezettem a céget Magyarországon, mostantól is ezt teszem. A pozícióval járó felelősség változott, a napi munka nem.

- Értékesítési vezetőként is több országért felelt. Ez a kör bővült a mostani előrelépéssel?

- Nem, ugyanazok az országok tartoznak hozzám. Természetesen csak a magyar piacon vagyok ügyvezető, de Romániában, Bulgáriában és a délszláv államokban is én felelek az értékesítésért – ahogyan eddig is.

- Ön huszonegy éve dolgozik a Hornnál. Nyilvánvaló, hogy számos technológiai változás történt ebben a két évtizedben, de hogyan állt helyt a Horn a piacon?

- A legnagyobb változás huszonegy év alatt, hogy megismerték a céget. A Horn családi vállalkozásként indult, nem olyan a neve, mint a gépiparban, forgácsolásban régóta jelenlévő nagy cégeknek. Nekünk a márkanevet is fel kellett építeni a magyar piacon – úgy gondolom, ez huszonegy év alatt remekül sikerült. Az elmúlt két évtized során folyamatos növekedést tudhatunk magunk mögött, ezt talán kevesen mondhatják el magukról. A COVID ugyan minket is érintett, a tendencia lassult, azonban a növekedés megmaradt.

Van még min javítanunk: a Hornról az a kép alakult ki, hogy horonymegmunkálásban vagyunk nagyon jók. Ez természetesen igaz, és továbbra is így van, ám közben más iparágakban is az élvonalba kerültünk: ilyen a marás, vagy a legújabb technológia, a skiving.

- Hogyan kezdte a cég az idei évet, mennyire jelent nagy csapást az orosz-ukrán háború a Horn működésére nézve?

- Kihevertük a járványt, 2022-től egy igazi üzleti évet várunk ismét. Rendelkezünk saját alapanyag-forrással: egy, a Horn Csoportba tartozó vállalat állítja elő az alapanyagainkat, így két évig nem érint minket az alapanyaghiány. Be vagyunk rendezkedve gyártásra és bevonatolásra is, azaz egy kézben tudjuk tartani a folyamatot az elejétől a végéig - így kevésbé vagyunk kitéve a piac hektikusságának, nincsenek szállítási problémáink sem.

- Kevés vállalat mondhatja ezt el magáról, minek köszönhető a Horn jó helyzete?

- Ez a családi vállalkozás előnye, ebben a struktúrában a tulajdonos ráhatásával el lehet dönteni mindent. Ha a tulajdonos nem az elsődleges hasznot nézi, hanem azt, hogy a nehéz időkben is tudjon prosperálni a cég, annak megvan az eredménye.

- Milyen hatásai vannak a digitalizációs fejlesztéseknek a szerszámok használatára?

- A németországi anyacégünk teljes mértékben megfelel az Ipar 4.0-nak. A gépeink képesek úgy termelni, hogy az ember csak felügyeletként van jelen mellettük, van egy gyorsreagálási gyártási folyamatunk az egyedi igények kiszolgálására kéthetes határidőre. Fejlett, digitális gyártással rendelkezünk.

- Egy korábbi interjúban szó volt arról, hogy a Horn tervezi egy magyarországi gyár felépítését. Erről a tervről mit lehet tudni, van esély egy hazai Horn gyárra?

- Szeretnénk gyártást hozni Magyarországra, nekem ez személyes célom is, de sok tényező befolyásolja a döntést.

Magyarország mellett a jugoszláv utódállamok, Románia és Bulgária tartozik a hazai Hornhoz. Ezen piacok hatékonyabb és gyorsabb ellátása indokolja a magyarországi gyártást, ezért egy magyar üzem építése folyamatosan tervben van, de eddig mindig adódott más projekt, ami nagyobb prioritást élvezett a cégcsoporton belül.

- Mivel készült a Horn az Automotive Hungary, Ipar Napjai és Mach-Tech kiállításra?

- A kiállítás elsősorban arról szól, hogy találkozzunk a vevőinkkel, ez az a hét, amikor nem mi látogatjuk őket, hanem ők minket. A kapcsolatok ápolása a fő cél, de természetesen bemutattunk néhány új technológiát: kihoztuk az említett skiving technológiát, illetve próbáltunk átfogó képet adni a szerszámainkról.

2019 óta nem volt lehetőség kiállításon részt venni, a világ mostanra felébredt a Csipkerózsika-álmából. Szükség volt a személyes találkozóra, nagyon elégedett is voltam a forgalmunkkal, bőven túlszárnyalta várakozásainkat a látogatottság.

A Horn Magyarország Kft-t 2001-ben alapították, a vállalat a Paul Horn által 1969-ben alapított Paul Horn GmbH leányvállalata. A cég szerszámgépek forgalmazásával foglalkozik, a magyarországi vállalat egyben a jugoszláv utódállamok, Románia és Bulgária piacát is ellátja.

Tetszett ez a cikk? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink