Beszállítók Thomas Brückner: a sokoldalúan képzett fiatalokból lesznek jó mérnökök

Thomas Brückner: a sokoldalúan képzett fiatalokból lesznek jó mérnökök

Gégény István | 2014.07.03 09:35

Thomas Brückner: a sokoldalúan képzett fiatalokból lesznek jó mérnökök

Hetedik alkalommal rendezték meg Egerben a Pneumobil mérnökhallgatói versenyt, ezúttal azonban – a szervező gyár tulajdonosváltása miatt – új nevet kapott a rendezvény. Az Aventics igazgatótanácsának elnökével beszélgettünk.

Thomas Brückner

– Tulajdonost váltott az egri Rexroth Pneumatika Kft. Az Aventics név talán még ismeretlenül cseng sokak számára.
– Valóban, új néven folytatja munkáját az egri gyár, az Aventics azonban nem most érkezett Magyarországra. Pneumatikával foglalkozó vállalatként immár 40 éve jelen vagyunk az országban, 2014. január elseje óta pedig önálló cégként még láthatóbbá váltunk.

– Miben látja a a Pneumobil verseny lényegét?
– Ez a verseny igen ismertté vált nemcsak Magyarországon, de a régió számos más országában is. Egy különösen érdekes megmérettetésről van szó, hiszen megannyi nagyszerű ötlet ölt testet ezekben a járművekben. Azon túl, hogy a mérnöki elképzeléseket a fiataloknak meg kell valósítaniuk, s ennek során számos tapasztalatot gyűjtenek, meg is kell küzdeniük egymással, a pálya kihívásaival, az időjárás viszontagságaival. Döntéseket kell hozniuk, odafigyelni az összes részletre. A verseny révén egy komplett feladatcsomagot láthatunk magunk előtt, amely többről szól, mint maga a járműépítés. Csapatmunka, projektmenedzsment, pénzügyi kalkulációk, technikai kivitelezés – sokféle képességgel kell rendelkeznie annak, aki a legjobb akar lenni.

Thomas Brückner és Javier González Pareja, a magyarországi Bosch csoport vezetője az idei Pneumobil helyszínén, a háttérben Gödri István, az egri Aventics gyár vezetője és Klinghammer István azóta leköszönt felsőoktatási államtitkár látható

– Visszatekintve a májusi rendezvényre, elégedett a találkozó gyümölcseivel?
– Egyértelműen. Az egri szervezőcsapat rendkívül motivált – olyan versenyt sikerült kialakítaniuk az elmúlt évek folyamán, amely egyedülállónak mondható nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközi vonatkozásban is. Fontosnak tartom, hogy a jövőben is folytassuk ezt a rendezvényt, ezáltal még ismertebbé tegyük az Aventics nevet és termékeinket.

VII. Pneumobil mérnökhallgatói verseny Egerben
Bőséges képgalériánk a VII. Nemzetközi Aventics Pneumobil versenyről
Az Aventics vállalatcsoport pneumatikai alkatrészek és rendszerek globális gyártója, az ipari pneumatikai ágazatban a világ vezető beszállítói közé tartozik. Mintegy 2200 munkavállalót foglalkoztatnak világszerte, gyártóüzemmel rendelkeznek Németországban, Franciaországban, az Egyesült Államokban, Kínában, és immár Magyarországon, Egerben is. A vállalat mögött egy német-skandináv érdekeltségű pénzügyi befektető, a Triton Partners áll. Az egri gyárnak 500 munkatársa és több mint 25 ezer vevője van, főként haszongépjárművekben használt termékeket állítanak elő. 2005-ben 285 beszállítójuk volt, 2012-ben már 573. A társaság nettó árbevétele 2012-ben több mint 15 milliárd forint, az adózás előtti eredménye pedig 822 millió forint volt. Egy évvel korábban közel 13,5 milliárd forint árbevétel mellett 245 millió forintos eredményt mutattak fel.

Kiemelt Partnereink