HR Ablak Somogyi András: A toborzás mellett a dolgozók megtartása ugyanolyan fontos

Somogyi András: A toborzás mellett a dolgozók megtartása ugyanolyan fontos

Szabó Fanni | 2018.06.08 08:35

Somogyi András: A toborzás mellett a dolgozók megtartása ugyanolyan fontos

A Bosch Magyarországon a 13 500 munkavállalójával az egyik legnagyobb külföldi ipari foglalkoztató. Tavaly ezerrel növelték a létszámot és idén is hasonló terveik vannak, hiszen bővítik a Budapesti Fejlesztési Központot és Hatvanban is hamarosan elkezdik az építkezést. Milyen lesz a jövő munkavállalója? Mi motiválja a fiatalabb generációt? Ezekre a kérdésekre is válaszolt Somogyi András, a Bosch csoport humánerőforrás igazgatója a vállalat évértékelőjén.

Hirdetés

A Bosch idén ünnepli első magyarországi kirendeltsége megnyitásának 100 éves évfordulóját. Hajmeresztő módon nő a munkaerőhiány, a cégek munkaerőigénye pedig aligha mérséklődik. A Bosch azonban a szerencsésebbek közé tartozik Somogyi András szerint. A vállalat egyik legfontosabb munkaerő-forrása a gyakornoki program, a HR-vezető azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a toborzás mellett a dolgozók megtartására is kiemelt figyelmet fordítanak.

Folyamatosan arra törekszünk, hogy olyan munkakörülményeket teremtsünk, amelyekkel meg tudjuk tartani a munkavállalóinkat. A szakemberhiány kiküszöbölhető, ha odafigyelünk a dolgozókra, felmérjük, mit szeretnének, és olyan feladatokat adunk nekik, melyek szakmai kihívásokat jelentenek – véli Somogyi András.

A Jövő munkavállalója – kerekasztal beszélgetés

Az idei év második felében új logisztikai központ nyílik Hatvanban, újabb munkavállalókra azonban kevésbé lesz szükség, az átszervezések után a meglévő állománnyal töltik fel a pozíciókat. A fluktuáció a vállalatnál öt százalék körüli. Előfordul ugyanis, hogy a felvétel után derül ki, hogy valaki nem megfelelő az állásra. A vállalat ennek "megelőző tréningekkel" próbálja elejét venni.

Megfigyelhető, hogy az első egy évben a dolgozók egy része kipörög. A fizikai dolgozók a munkába állás előtt néhány hetes tréningeken vesznek részt és a megszerzett tudást vissza kell adniuk. Az autóiparban a minőség nagyon fontos tényező. Nem engedhetjük meg, hogy rizikót vállaljon a vállalat és esetleg olyan dolgozót vegyünk fel, aki nem tudja megérteni például a munkautasításokat. Így már a belépés előtt képezzük az embereket, hogy elérjék azt a szintet, ami a Boschnak szükséges – közölte Somogyi András.

A vállalat a duális képzésben is érdekelt, számos oktatási intézménnyel áll kapcsolatban. Nem csak mérnököt, jó technikust is nehéz találni a munkaerőpiacon. A Bosch abban a szerencsés helyzetben van, hogy ki tudja nevelni a szükséges szakembereket. A fiatalabb generációnak azonban komoly elvárásai vannak a munkával kapcsolatban, ezért nem mindegy, mit kínál a vállalat.

– A megtartást a magyar ember a bérkompenzációval társítja. Ha magasabb a bér, biztos sokkal többen maradnak. Ez csak részben igaz, a versenyképes bérek mellett fontosabb, hogy milyen egyéb juttatásokat ad a vállalat. A jövő munkavállalóját egy dolog érdekli: min dolgozik, de az élményalapú munka és a fejlődési lehetőségek mellett például az egészségügyi szolgáltatások is éppúgy napirendre kerültek. A legfiatalabb korosztálynál ez már igény, ahogy a külföldi munkalehetőség biztosítása is adott esetben.

A Boschnál általában egy pozíció – főként a szellemi munkát tekintve – 2-3 évig tart, ezután a dolgozóknak különböző szakmai képzések után lehetősége van a részlegek közti átjárásban. A HR-vezető szerint fontos, hogy változatos lehetőségeket biztosítson a vállalat.

Egyelőre mindenki csak találgat, hogyan változnak meg a munkakörök, milyen szakemberekre lesz szükség a jövőben és hogyan módosul a foglalkoztatás. Szükség van-e ekkora létszámra? A Bosch HR igazgatója nem mondta el, hány embert tervez felvenni idén a vállalat, azt azonban elárulta, hogy fejlesztőmérnökökre biztosan szükség lesz.

(Nyitóképen: Somogyi András, a Bosch csoport humánerőforrás igazgatója)

Kiemelt Partnereink