Beszállítók Magának neveli ki a munkaerőt a nagyatádi szerszámelemgyártó

Magának neveli ki a munkaerőt a nagyatádi szerszámelemgyártó

Szabó Fanni | 2019.03.14 05:01

Magának neveli ki a munkaerőt a nagyatádi szerszámelemgyártó

A napokban adta át a német-magyar iparkamara a kiemelkedő szakképzési projektekért járó díjakat. Mintaértékű duális gyakorlati képzőhely kialakításáért kapott elismerést a Büttner és Társai Szerszámelemgyártó és Kereskedelmi Kft. A magyar tulajdonban lévő cég ügyvezető igazgatójával, Büttner Tamással beszélgettünk a fiatalok képzéséről.

Hogyan fogadták a díjat, számítottak rá?
Nagy örömmel fogadtuk a díjat, mivel 15 éves következetes és kitartó munkánkat ismerték el a szakképzés területén. Pályázatot nyújtottunk be a díjra, de tudtuk, hogy ez a rangos elismerés más kiváló munkát végző vállalat és intézmény részére is kihívást jelent. Reménykedtünk a sikerben, de számítani nem számítottunk a díjra.

Hogyan, mióta vesznek részt a szakképzésben? Milyen intézményekkel állnak kapcsolatban?
2004 óta folytatunk duális gépipari képzést, mint gyakorlati képzőhely a helyi szakgimnáziummal és szakközépiskolával együttműködésben.

Milyen tudást szerezhetnek a fiatalok a Büttner Kft.-nél?
A fiatalokat négy szakterületen képezzük: ipari gépész, gépgyártástechnológiai technikus, gépi forgácsoló, CNC gépkezelő szakmákban. A gyakorlati képzésben a hagyományos kézi megmunkálástól az egyetemes forgácsológépeken át a legkorszerűbb CNC vezérlésű szerszámgépek állnak rendelkezésre, jelenleg 83 tanulószerződéssel rendelkezünk, beleértve a felnőttképzésben részvevőket is. Cégünk a Pécsi Egyetem Műszaki és Informatikai karával áll szerződéses kapcsolatban a duális mérnökképzés terén. Jelenleg hét mérnökhallgatónk van, akik természetesen diplomamunkájukat is céges, valóságos ipari témákhoz kapcsolódóan írják.

Milyen lehetőségei vannak azoknak a fiataloknak, akik önöknél tanulnak? Előfordulhat, hogy később akár munkát is kapnak?
A duális gyakorlati szakképzésben való részvételünk alapvető célja cégünk munkaerőutánpótlásának biztosítása, ráadásul saját nevelésű, azonnal hadra fogható fiatalok munkába állításával. Természetesen nem minden nálunk végzett fiatal választja cégünket munkahelyéül, de a nálunk folyó magas színvonalú gyakorlatorientált képzés lehetővé teszi számunkra, hogy a gépipar valamennyi területén gond nélkül eltudjanak helyezkedni.

Mit gondol a mai munkaerőpiaci helyzetről? Miként lehetne a fiatalokat a műszaki pálya, mérnökképzés felé terelni?
A mai munkaerőpiaci helyzetet a szűkösség jellemzi a mérnökök, technikusok, szakmunkások és betanított munkások terén is. Ezért alapvető fontosságú ez a pályaorientációs munka, amit a szakképző iskolák, a kamara és a cégek végeznek már az általános iskolák osztályaiban is. Fontos lenne az általános iskolákban a gyerekek matematikai-fizikai képességeinek fejlesztése, mivel ez a tudás műszaki pályákhoz elengedhetetlen.

– Hogy látja, mennyire tudja követni az oktatás az ipar nagy léptékű fejlődését?
A folyamatban levő szakképzés-átalakítási tervek jó irányba haladnak, mivel a keresletvezérelt, gyakorlatorientált képzési formákat preferálja, egységesíti a vizsgakövetelményeket és biztosítja a képzéshez szükséges legfejlettebb technikákat, informatikai eszközöket az ágazati szakképző központokban.

(Nyitókép: Büttner Tamás, a Büttner és társai Szerszámelemgyártó és Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója átveszi a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara Szakképzési díját)

Kiemelt Partnereink