Beszállítók Krausz Tibor: ami egy autóban csőből van, azt el tudjuk készíteni

Krausz Tibor: ami egy autóban csőből van, azt el tudjuk készíteni

autopro.hu | 2014.11.06 11:01

Krausz Tibor: ami egy autóban csőből van, azt el tudjuk készíteni

A Tom-Ferr Zrt. műszaki igazgatójával az Automotive Hungary szakkiállításon beszélgettünk.

– Mivel foglalkozik a cégük?
– A Tom-Ferr Zrt. két alapvető tevékenysége a piacon az általános kereskedelem, budapesti székhellyel, valamint az autóipari alkatrészgyártás, amelynek Tata ad otthont. Míg az általános kereskedelem terén acélcsövek értékesítésével foglalkozunkk, az autóipari üzletágunk acélcsövek felhasználásával és megmunkálásával az autóban megtalálható megannyi csőalkatrész gyártását végzi. Jelentős mértékben ülésalkatrészeket, csőváz elemeket, műszerfal merevítő elemeket, ablaktörlő rendszereket készítünk, amelyek mind csövek felhasználásával készülnek. Az autóipar területén specifikusan csőalkatrészek megmunkálására vagyunk berendezkedve. Jelentős fejlesztéseket tettünk – és tervezünk a jövőben is – az autóiparban ma már jelentős mértékben elterjedt magas szilárdságú csövek megmunkálásában, mind a képlékeny alakítás, mind a lézertechnológia területén. Az általános képlékeny alakításban használatos gépek mellett számos speciális csőlézerrel, kilenctengelyes CNC csőhajlító gépekkel és csővégmegmunkáló célgépekkel rendelkezünk, amelyek ma már elengedhetetlen eszközei a magas követelményeket támasztó autóipari alkatrészgyártásnak. A csőmegmunkálás oldalát tekintve széleskörű repertoárral rendelkezünk – gyakorlatilag ami egy autóban csőből van, azt el tudjuk készíteni.

A gépészmérnök végzettségű Krausz Tibor gyártmánytervezéssel foglalkozott pályafutása elején, 2008 óta dolgozik a TOM-FERR Zrt.-nél, ahol műszaki igazgatóként részt vett az autóipari

üzletág felépítésében

– Kiknek szállítanak be jellemzően?
– Vevőink kivétel nélkül Tier1-es beszállítók, akik az OEM-eknek szállítanak közvetlenül. Legnagyobb megrendelőink a Magyar Toyo Seat Kft. és a Toyo Seat Europe Kft., ők a Suzukinak szállítanak üléseket. De partnerünk a Rába, a Gedia, a Kirchhoff, a Gestamp, a Matador és a japán Mitsuba is. Egy átlagos autóban a fémek 10-15 százaléka acélcső, ezek közül többségében a már említett üléselemeket, vázmerevítőket, műszerfal merevítő csöveket, ablaktörlő-összekötőcsöveket, ajtómerevítőket gyártjuk a legújabb technológiákkal a megfelelő méretpontosságban vevőink számára.

– Ezen a kiállításon kikkel szeretnének kapcsolatokat kialakítani?
– Természetesen – többségében japán érdekeltségű – jelenlegi vevőink nagyon fontosak számunkra, azonban a több lábon állás érdekében szeretnénk tovább erősíteni a németországi irányt, a jelenleginél több projektben részt vállalni. Ezt a Volkswagen csoport irányába történő terjeszkedéssel tervezzük megvalósítani.

A cég standja az Automotive Hungary kiállításon

– Milyen eszközökkel vannak jelen az Automotive Hungary szakkiállításon?
– A gyártott termékeink többségéből jellemző alkatrészeket hoztunk ki, ezeken keresztül vizuálisan jól tudjuk érzékeltetni a szakmai látogatókkal és érdeklődőkkel, hogy milyen technológiai képességekkel és gyártási kompetenciákkal rendelkezünk. Látogatóink az átadott információs anyagokból és prospektusokból, illetve a kiállítás ideje alatt folyamatosan megtekinthető videókon keresztül pontos képet kapnak arról, hogy miben számíthatnak ránk. Természetesen a beszállítói fórumon is részt veszünk. A következő időszakban több megkeresésre és ajánlatkérésre számítunk a kiállítás kapcsán.

Kiemelt Partnereink