Beszállítók Jóval nagyobb lehet az ötök köre?

Jóval nagyobb lehet az ötök köre?

autopro.hu/B.B. | 2017.07.28 15:30

Jóval nagyobb lehet az ötök köre?

Akár beszállítók is részesei lehetnek a német kartellügynek, a VW által közreadott dokumentumokban a Bosch neve is előkerül.

Hirdetés

Épp egy hete bukott ki Németország eddigi legnagyobb kartellbotránya, a vádak szerint öt autógyártó – a VW, az Audi, a Porsche, a Daimler és a BMW – a kilencvenes évek óta hatvan munkacsoportban egyeztethetett a színfalak mögött egy sor iparági kérdésről. A szabálysértést a VW és a Daimler szinte egy időben jelentette a hatóságoknak, bízva a leendő büntetések mérséklésében.

A VW által közreadott dokumentumok vizsgálata közben a bonni versenyhivatalban a Bosch nevét is felfedezték, számol be az egész ügyről először hírt adó Der Spiegel. A beszállító a gyanú szerint a dízeles kocsikhoz tartozó AdBlue technológia adagolási kérdéseinek tisztázásakor segíthetett be az autógyártóknak.

Közel sem elképzelhetetlen a Bosch szerepvállalása az AdBlue-kérdésben, hiszen közvetve az adalékanyag tartályának szűkebbre szabása is vezethetett a VW-botrány kipattanásához, melyben a Boschnak szintén komoly szerepe volt.

A Spiegel arról is beszámol, hogy az öt autógyártó Dél-Koreában is megpróbálhatta a titkos összmunkát. Miután a Daimler modelljei feltűnést keltettek az ország saját károsanyag-kibocsátási tesztjén, a gyártók közös emissziós stratégiát igyekeztek kidolgozni, ezzel próbálva megakadályozni, hogy a koreaiak további, szigorúbb teszteket és típusengedélyeztetési eljárásokat vezessenek be, melyeket a németek nem, vagy csak nehézkesen tudtak volna teljesíteni.

Kiemelt Partnereink