Beszállítók Fiatal lány a légzsákbotrány tizedik áldozata

Fiatal lány a légzsákbotrány tizedik áldozata

autopro.hu | 2016.04.07 14:07

Fiatal lány a légzsákbotrány tizedik áldozata

Ismét végzetes kimenetelű balesetről számolt be a Honda és az amerikai hatóságok, így tízre emelkedett a Takata hibás termékei miatt elhunytak száma. Nem a sofőrön múlt a végzetes kimenetel, az autó tulajdonosa viszont többször kapott visszahívási felszólítást.

A Texasban bekövetkezett baleset során egy 17 éves sofőr vesztette életét a hibás biztonsági alkatrész miatt: a középiskolás sofőr egy kereszteződésben kanyarodásra váró Honda CR-V járműbe rohant. A vizsgálatok megállapították, hogy gyorshajtás nem történt, a fiatal hölgy biztonsági öve be volt csatolva. A jármű viszonylag kis mértékben sérült, a halálesetet a légzsákból nagy erővel az utastérbe kerülő elemek okozták. A március 31-én történt esetben egy 2002-ben gyártott Honda Civic érintett.

A Honda közlése szerint az autó tulajdonosát postán több alkalommal is értesítették a szükséges visszahívásról, azonban a járművet nem vitték kényszerjavításra. A gyártó szóvivője elmondta, megkétszerezték a problémával foglalkozó dolgozók számát, ezen felül a gyártó 9,9 millió szórólapon, 11,9 millió levélben, 4,5 millió e-mailben, 12,8 millió telefonhívással, továbbá a közösségi média aktív használatával igyekszik felhívni a tulajdonosok figyelmet a visszahívások jelentőségére.

A most bekövetkezett balesettel tízre emelkedett a Takata-botrány halálos áldozatainak száma, kilenc esetben a Honda modelljeivel volt probléma. Bár a beszállító, a hatóságok, a gyártók és a szervizek mindent megtesznek, hogy a problémát mihamarabb orvosolják, a több tízmillió autó visszahívása nem egyszerű feladat. Az NHTSA közlése szerint tavaly év végéig az Amerikai Egyesült Államokban a gyártók 7,5 millió autóban cserélték ki a légzsák aktiváló alkatrészét, a munka nagy része tehát még hátra van. Azonban könnyen lehet, hogy a legutóbbi baleset még inkább megnehezíti a vállalatok dolgát.

Kiemelt Partnereink