Beszállítók Festo: az okosgyáraknak is szükségük lesz emberre

Festo: az okosgyáraknak is szükségük lesz emberre

autopro.hu/P.M. | 2016.10.25 15:57

Festo: az okosgyáraknak is szükségük lesz emberre

Az Ipar 4.0 végrehajtásának folyamata kihívásokkal jár, viszont nagyszerű lehetőségeket is tartogat az automatizálási ipar számára – ezt a Festo már a kezdetben felismerte.

Hirdetés

Az ipari digitalizáció kulcsfontosságú elemei azok az egyedi komponensek, amelyek az adott rendszeren belül egymással kommunikálnak, valamint irányítani és szabályozni tudják magukat. Az emberi alkalmazottak feladatai is változnak, hiszen nemcsak gépeket kell kezelniük, hanem összetett problémákat kell megoldaniuk és folyamatokat kell tökéletesíteniük. A jövő gyártásának megformálása során a Festo stratégiailag a következő három feladatra fókuszál: az új technológiákra, a korszerű képzésre és továbbképzésre, valamint az emberi tényezőre.

A magas bérű országokban működő előállító vállalatok számára az Ipar 4.0 lehetőséget nyújt arra, hogy világviszonylatban versenyképesek tudjanak maradni.

– Arról van szó, hogy az ipari előállítás átalakul egy hálózatba szerveződő, rugalmas gyártási rendszerré. Annak érdekében, hogy versenyképesek maradjunk, a ránk oly jellemző leleményességtől vezérelve alakot kell adnunk ennek az új fejlődési iránynak – mondja Peter Post professzor, a Festo AG & Co. KG. vállalat Corporate Research and Technology részlegének vezetője. – A jövőben olyan témakörökre kell koncentrálnunk, mint a kommunikáció és a szabványosítás, a védelem és a biztonság, valamint az individualizáció, továbbá a termelékenység és a minőség. Emellett egyre fontosabbá válnak az új munkavégzési formák és a képesítés aspektusai is.

Ez az átalakulás a gyártás világában a digitalizációra épül, amely a virtuális és a valós világ összeolvasztásának fontos eleme.

– A digitális kifinomultság egyre intelligensebb termékeket eredményez majd. A jövőben egy rendszer elemei képesek lesznek az egymással való kommunikációra, és önállóan tudják majd irányítani és szabályozni magukat. Ezek az ipari digitalizáció fő elemei, amelyek fejlettebb funkciókkal támogatják a gyártási folyamatot – az olyan klasszikus aspektusoktól kezdve, mint a termelékenység és a minőség, egészen az egyre szélesebb körű individualizációig.

A Festo szorosan együttműködik ügyfeleivel új koncepciók és üzleti modellek kidolgozása terén: decentralizált intelligenciával rendelkező, kommunikációra képes komponensek kidolgozásától kezdve, e komponenseknek fölérendelt automatizálási környezetekbe, illetve új szervizmodellekbe történő integrálásáig.

– Az Ipar 4.0 területén működő partnereinkkel jelenleg az Ipar 4.0 új nyelvezetén dolgozunk. A német „Plattform Industrie 4.0” tagjai az adminisztráció és a gyártás, valamint a szabványosítás és az egyesületek területéről közös referenciamodelleket és nemzetközi szabványokat dolgoznak ki. Ez a digitális munkafolyamat kialakítását szinte gombnyomásra lehetővé teszi majd. Az intelligens berendezések jellemzik magukat és automatikusan megtalálják a számukra megfelelő együttműködési partnert – részletezi Dr. Michael Hoffmeister a Festo AG & Co. KG Portfolio Management Software részlegének képviseletében. – A jövőben ezeknek a virtuálisan hozzáadott komponenseknek a digitalizálása ugyanolyan fontos lesz, mint a fizikai rész előállítása – teszi hozzá. – Szoros technikai együttműködést folytatunk az Industrial Internet Consortium munkatársaival. Üzleti területeink kiegészítik egymást, architektúráink pedig együtt fejlődnek.

2016. szeptember 22-én, például több mint 300, a gyártás, a kommunikáció és a technológia területén tevékenykedő szakértő gyűlt össze a németországi Walldorfban az „Industrie 4.0 and Industrial Internet Consortium” közös találkozó alkalmával.

Az automatizálási szakértők számára az Ipar 4.0 nemcsak saját termékeik, hanem saját előállítási folyamatuk szempontjából is érdekes. Az Ostfildern-Scharnhausen telephelyű Technology Plant gyárban már folyamatban vannak tesztprojektek, és nagy teret kapnak a jövőbeli innovációk és fejlesztések is. Így új technológiák alkalmazhatók a gyakorlatban, hogy lépést tudjunk tartani az ipari fejlődéssel.

Az ember mint gépkezelő most és a jövőben is a modern előállítás fő eleme marad, viszont újabb és újabb feladatok hárulnak majd rá.

– Az ember szerepe az ipari értékalkotás folyamatában eltolódik a gépkezelői szereptől az optimalizáló és a problémamegoldó szerep felé. Új követelmények merülnek majd fel, amelyekre a munkatársakat megfelelő oktatási és képzési intézkedésekkel kell felkészíteni. A képesítés egyre fontosabb tényezővé válik – magyarázza Post professzor.

A tanulás témaköre a Scharnhausen Technology Plant gyárban is központi szerepet játszik. A gyár oktatási célú részében (Learning Factory) a Festo az oktatási tartalmakat a gyakorlatban, közvetlenül a helyszínen adhatja át.

Kiemelt Partnereink