Beszállítók Debrecenben bővít a Continental - fotók

Debrecenben bővít a Continental - fotók

autopro.hu/Sz.F. | 2018.09.18 10:45

Debrecenben bővít a Continental - fotók

A Continental ünnepélyesen letette az új debreceni gyárának alapkövét, mellyel a technológiai cég az autóipari elektronikai gyártási tevékenységét szándékozik bővíteni.

Az ünnepélyes eseményre a debreceni Déli Ipari Park zöldmezős területén került sor. Lukas Juranek, a debreceni telephely vezetője köszöntötte a vendégeket, és bemutatta az egység jövőképét: egy olyan csúcstechnológiás okos gyárat hozunk létre, amely megfelel az energiahatékony zöld beruházások által támasztott igényeknek. A Continental Debrecenben nem csak kiemelkedő minőségű termékeket fog gyártani magasan digitalizált környezetben, de kiemelkedő karrier lehetőségeket is kínál a régióban élő munkavállalók számára.

Az alapkőletételi ünnepélyen részt vett Stephan Rebhan, a Continental Transmission üzletágának vezetője, dr. Hans-Jürgen Braun, a Continental 30 elektronikai gyárának vezetője, Magyar Levente külügyminiszter-helyettes, illetve dr. Papp László, Debrecen város polgármestere.

Papp László polgármester hangsúlyozta: idén februárban a „legek beruházásaként” aposztrofálta a Continentalt, s ha azóta történt is egy s más (utalt finoman a nyári BMW-bejelentésre), azt továbbra is meghatározónak tartja a város jövője szempontjából.


– Sokkal többet jelent egy gyár felépítésénél, hiszen újszerű gondolkodást és munkakultúrát, azaz fejlődést hoz Debrecenbe – mutatott rá. A hosszú tárgyalássorozat egyik emlékezetes momentumát is idézte, „ha a Continental jön, sokan akarnak majd jönni”, fogalmazott valamelyik Continental-vezető, hiszen a német óriás választása üzenet is egyben a többi cég számára. De mihez kezd ezzel Debrecen, merthogy erre kellett refletálnia akkor a polgármesternek, aki a helyi egyetemi műszaki képzés színvonalának és kapacitásának erősítésére tett ígéretet a növekvő munkaerő-igények hosszútávú kielégítésért.

– A Debreceni Egyetem adatai szerint máris emelkedett a műszaki szakokra jelentkezők száma, ugyanakkor a mérnökök és a középfokú mérnökképzésben résztvevő diákok létszámát meg kell többszörözni – jelentette ki.

Magyar Levente, a külgazdasági- és külügyminisztérium parlamenti államtitkára Debrecen „szédületes tempójáról” beszélve kiemelte: a kormány átfogó város- és térségfejlesztési programban minden támogatást megad ahhoz, hogy a megyeszékhely az ország „második fővárosa” legyen. Így a repülőtérnek olyan szerepet szánnak, amelyet jelenleg távolról sem tölt be, vagyis a tágabb térség legfejlettebb légikikötőjévé tennék. Megjegyezte azt is, hogy Debrecent a földön és a levegőben is összekötnék például Nagyváraddal és Ungvárral.

A rendhagyó alapkőletételen egy hangvezérelt robot segédkezett, mozgatva, megtartva azt a műanyag kapszulát, amelyet szimbolikusan a földben helyeztek el.


– A Continental gyártási jelenlétének bővítése Magyarországon fontos részét képezi a növekedési stratégiánknak Európában, hiszen ezáltal a kontinensen is kiterjesztjük gyártási tevékenységünket, és így még jobban kielégíthetjük a vásárlóink egyre növekvő keresletét az autóipari termékek iránt – mondta el Dr. Hans-Jürgen Braun.
A debreceni gyárat a robotika, az automatizáció, a kiberfizikai rendszerek összekapcsoltsága, a 3D nyomtatás, a big data, vagyis a negyedik ipari forradalomként emlegetett ipar 4.0, a digitalizáció határozza majd meg.

– Számunkra fontos a növekedés, ami nemzetközi együttműködéssel, közös technológiai fejlesztésekkel érhető el. A debreceni üzem egy globális gyártóhálózat része lesz, egy világszínvonalú, működtetésében fenntartható, teljesen épületautomatizált létesítmény egyebek mellett olyan intelligens raktárral, ahonnan a világ minden részére szállítanak majd – mondta, emlékeztetve a vállalat négy kulcsfogalmára: bizalom, cselekvési szabadság, versenyszellem, kooperáció.

Stephan Rebhan, a vállalat öt diviziója közül az erőátviteli (sebességváltó) üzletág vezetője kijelentette, Debrecent infrastruktúráját és munkaerőpiacát tekintve is vonzó városként ismerték meg, mely előnyökre „sok más cég is ráébredt”. Elsősorban villamos- és gépészmérnököket, robotikában jártas szakembereket, szoftvertechnikusokat keresnek a tervek szerint 2020 harmadik negyedévében már termelő üzembe, ahol a dolgozók harmada lenne majd diplomás. Már toborzóirodát is működtetnek a hajdúsági megyeszékhelyen, amely – fogalmazott – műanyag mechatronikai bázissá fog válni, lévén a gyártott eszközök is műnyagok.
A debreceni Continental vezetője, Lukas Juranek büszkén közölte, húsz munkavállalójuk máris van, sőt részt is vettek az ünnepségen.

A debreceni gyár a Continental hetedik gyártóegysége lesz Magyarországon, mellyel a Continental az európai piacra szánt elektronikai alkatrészek előállítását kívánja növelni. Kezdetben a Continental Transmission és Sensors&Actuators üzletágának termékeit állítják elő a telephelyen, melynek alapterülete 7 000 négyzetméter lesz, és ezzel párhuzamosan 450 új munkahely jön létre.

Kiemelt Partnereink