Beszállítók Autóipari beruházást avattak Nógrádban

Autóipari beruházást avattak Nógrádban

MTI | 2015.06.11 17:59

Autóipari beruházást avattak Nógrádban

A hazai beruházások növekedését, az innovációt és az új munkahelyek létrejöttét ösztönző kormányzati döntések folytatását ígérte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a járműipari beszállító Parat Ungarn Kft. új, szügyi üzemcsarnok-avatóján csütörtökön.

A Nógrád megyei Szügyön működő, a gépjárművek és haszongépjárművek műanyagalkatrész-gyártásával foglalkozó Parat Ungarn Kft. az új gyáregység megvalósításának több mint 1,6 milliárd forintos költségét 50-50 százalékban saját, illetve uniós forrásokból biztosította.

Varga Mihály kiemelte: a német tulajdonú vállalatok a magyar gazdaság teljesítményének 17 százalékát állítják elő, a feldolgozóipar hozzáadott értékéből pedig 20 százalékos a részesedésük. A magyar gazdaság szorosan kapcsolódik Németországhoz, így példaértékű a magyar kormány és a német cég közös beruházása - mondta. Hozzátette azt is, Magyarország része a német gazdaság fejlődésének, az adatok pedig meggyőzően mutatják, hogy a német cégek megtalálják itt számításukat, és bíznak a hosszú távú együttműködésben. Varga Mihály arról is beszélt, hogy a magyar export 25 százaléka Németországba irányul, és 2010 óta több mint 6 milliárd eurónyi német befektetés érkezett Magyarországra.

(Fotó: Dede Géza/NGM)

A korábban kabriótetőket gyártó Parat 15 éve működik már a Nógrád megyei Szügyben. A német tulajdonosok két éve eladták nógrádi üzemüket, és a szomszédos területen építették fel tíz hónap alatt a gépjárművek és haszonjárművek műanyag alkatrészeit gyártó Parat Ungarn Kft. 12 ezer négyzetméter alapterületű gyárát. A beruházást 800 millió forinttal segítette a magyar állam. A Parat olyan piaci szegmensben ért el komoly sikereket, amelyben igen éles a világpiaci verseny. Mára a világ legjelentősebb prémium kategóriás autógyártóit tudhatják vevőik között, így a BMW, Audi, Porsche, vagy Volvo beszállítói.

Frank Peters, a Parat cégcsoport vezetője is úgy fogalmazott: a Parat évek óta otthon van ebben a térségben. Közölte: a Németországban, Ausztriában, Romániában és Magyarországon (Szügyben) telephelyeket működtető cégcsoport 646 embert alkalmaz. Szügyben most 80 emberrel kezdték meg a gyártást, a létszámot 200-ra akarják növelni.

Kiemelt Partnereink