Beszállítók 28 tonnányi német sem fog ki az Allison váltóin

28 tonnányi német sem fog ki az Allison váltóin

autopro.hu | 2014.07.27 09:38

28 tonnányi német sem fog ki az Allison váltóin

A Warsteiner Sörfőzde 1753 óta készíti Pilseni sörét. Manapság, mint az egyik legnagyobb magánkézben lévő német sörfőzdét, évente mintegy 50 ezer látogató keresi fel, s a közel 48 hektáros területen fekvő üzemet egy 29 méter hosszú, kiépített pálya nélküli villamoson utazva nézheti meg. A jármű vontatókocsiját Mercedes-Benz Atego 922 AF alvázra építették, mely három vontatott kocsit húz. A villamost OM 924 LA négy-hengeres motorral szerelték fel, mely 160kW (218LE) teljesítményt ad le, egy Allison széria 2000 típusú automata sebességváltóval házasítva.

A Warsteiner világa multimédiás színházterem és múzeum épületétől indulva egy 5,5 kilométer hosszú tíz százalékos emelkedőkkel tarkított látogató útvonal halad keresztül a területen. A gyár a látogatók számára, Németországban egyedülálló módon, már 1970-től villamost üzemeltet. A jelenlegi – harmadik generációs – villamost 2013-ban állították forgalomba, lecserélve a korábbi Mercedes-Benz 917 AF típust, melyben szintén Allison automatikus váltó dolgozott.

A villamos számára a legnagyobb kihívást maga sörfőzde szűk épülete jelenti, ahol rengeteg a szűk ajtó és kapu, s alig pár centi hely marad a falak és a több mint két méter hosszú járműfelépítmények között.

A Passau környéki speciális járművekhez a Paul Nutzfahrzeuge Kft.-nél gyártanak felépítményeket, ahol az új villamost is készítették. Egy másik nagy kihívás a kanyargós útvonal volt, ahol ráadásul a Westfalia Sauerland régióban gyakori, akár tíz százalékos emelkedők is előfordulhatnak. Az automata váltó azonban jól teljesített ezek között a nehéz földrajzi adottságok, a változó terep, az eső, a hó és a viharok közepette is. Az Allison sebességváltó sima, rántások nélküli utazást tesz lehetővé. Nem kell a kézi váltásra figyelniük, így koncentrálhatnak a manőverezésre. Ez volt az a szempont, ami miatt az Atego 922 AF-et Allison automatikus váltóval szerelték fel.

Teljes kihasználtság esetén a vontatójármű hozzávetőleg 28 tonnát mozgat az egy órán át tartó út alatt.

Kiemelt Partnereink