Best Practice Versenyelőny beszállítóknak

Versenyelőny beszállítóknak

CAD-Terv | 2016.08.31 16:17

Versenyelőny beszállítóknak

Magyarországon a gyártóeszközök tervezése és gyártása terén van a legnagyobb lehetősége egy cégnek, hogy bekapcsolódjon az autóiparba. Ehhez teljesíteni kell a megrendelői elvárásokat, új belépő esetén még a megrendeléseket megelőzően. Rendkívül fontos, hogy a megfelelő megoldások, a legrövidebb időn belül, célzottan a szükséges feladatok elvégzéséhez kerüljenek kialakításra, bevezetésre. A CAD-Terv cégcsoport 20 éves tapasztalatával ezen a téren biztosít szakmai és szoftveres hátteret. Cikkünkben a piacra kerülést, vagy magasabb szintű beszállítóvá válást támogató megoldásaink előnyeit mutatjuk be.

Az autóiparban amennyiben kétirányú adatcsere történik jelentős versenyelőnyt jelent a CATIA megléte, hiszen a legtöbb autógyár ezt a tervezőprogramot használja. Hivatalos tájékoztatás szerint 2026-ig ezen a téren nem lesz változás (forrás: www.ceg.de). A natív adatok használatával a változások kezelése, a termék optimalizálása egyszerűbb, hiszen a parametrikus modelleket könnyen lehet módosítani.

Az árajánlati fázisban már ki kell szűrni azt, hogy milyen fröccsöntési problémák léphetnek fel. Erre a feladatra a Dassault Systemes SIMPOE termékét ajánljuk, amely ár-érték arányát tekintve rendkívül versenyképes megoldás. A speciálisan termék-és szerszámtervezők számára kialakított csomag segítségével a tervezők is könnyen validálni tudják a modelleket a különböző fázisokban.

A megrendelő felé a lehető legprecízebb, a tűrések által előírt formában kell a terméket beszállítani, azonban a gyártás során az alkatrészek deformálódnak az anyagtulajdonságaikból kifolyólag. Ilyen deformáció lehet a fröccsöntés után jelentkező vetemedés, lemezalkatrészeknél pedig a visszarugózás. Ezeket az alakváltozásokat a CATIA felület optimalizáló eljárásaival kompenzálni lehet. Az eredeti termékmodellt a deformációval ellentétes irányban előfeszítik és az így kapott geometria alapján készül a szerszám. Ezzel kompenzálható az alkatrész deformációja és a tűréseknek megfelelő eredményt kapunk. A technológia nagy előnye, hogy pár lépésben elvégezhető a változtatás anélkül, hogy a modellek felületi minősége romlana.

A szerszámtervező modul céleszközei felgyorsítják a tervezői munkát egy alap CAD megoldáshoz képest. Támogatottá válik a csésze- és magoldali felületek csoportosítása, így nem kell egyesével szétválogatni a felületeket. Katalógusból elérhetőek a szabványos szerszámelemek és a cég saját megoldásait is standardizálhatja. Időt tud megtakarítani, hisz nem kell minden projekt esetén, a konstrukciót nulláról kezdenie.

A CATIA CAD és CAM moduljai egy teljesen integrált rendszert képeznek, amely azt jelenti, hogy egy szoftver van és csak az eszköz készletek között kell váltani a feladat típusától függően. Nincs adat konverzió és ebből kifolyólag információ vesztés lehetősége sem áll fenn. Ha változik a szerszám geometriája, akkor azt egy frissítéssel át lehet vinni a gyártási programra és nem kell az operációkat újra felépíteni.

A CATIA CAM megoldás egyik erőssége a jól parametrizálhatóság. A műveletek beállítási lehetőségeivel bármilyen egyedi megmunkálási igény megvalósítható. Másik erőssége, hogy komplex, nagy számítási kapacitást igénylő geometriákkal is stabilan dolgozik.

A stratégiák széles tárházából lehet választani, melyek közül kiemelendő az adaptív koncentrikus marás, mellyel csökken a szerszám terhelése, növekszik az élettartama és csökken a megmunkálási ideje. A meglévő megmunkálási programok újra felhasználhatók: a szoftver végigvezeti a felhasználót a folyamaton és segíti őt a gyártási referenciák kicserélésében.

Egy megmunkáló gép óriási értéket képvisel, ezért száz százalékosan biztosnak kell lenni abban, hogy hibátlan CNC programot kap a gép és nem történik ütközés. Erre nagy hangsúlyt fektet a CATIA, ezért fel lehet építeni a virtuális térben a teljes megmunkálási környezetet. A tervezői fázisban el lehet végezni a szerszámpálya alapú gépszimulációt, így ki lehet szűrni az esetleges hibákat.

A CAD-Terv Kft. megbízható szakértőként áll a cégek rendelkezésére a beszállítóvá válás, vagy magasabb szintű beszállítói státuszt elérni kívánó vállalkozások részére. Első lépésként részletesen felmérjük, hogy mi az ügyfél pontos igénye, milyen célokat szeretnének elérni a végfelhasználóktól egészen a vezetőségig. Ennek megfelelően alakítjuk ki ajánlatunkat, melyet technikai bemutató kísér – igény esetén az ügyfél mintamodelljeire szabva –, mellyel alátámasztjuk, hogy termékeink a valóságban az elvárásoknak megfelelően fognak teljesíteni.

CAD-Terv Kft.
[email protected]

(x)

Kiemelt Partnereink