Best Practice Globális koordinálás, lokális támogatás

Globális koordinálás, lokális támogatás

Kuthi Áron | 2019.09.02 05:00

Globális koordinálás, lokális támogatás

A világ ipari termeléséhez kapcsolódó csomagolási feladatok 40 százalékát az autóipari szereplők adják. Elsődleges cél nullára csökkenteni a szállítás közbeni sérülést, miközben a feladat nagyon sokrétű, hiszen a legkisebb precíziós alkatrészektől kezdve a komplett motorblokkokig mindent el kell tudni juttatni rendeltetési helyére.

Hirdetés

A termelés ökoszisztémájának bonyolultsága, globális volta, az útvonalak legkülönfélébb kihívásai a logisztikát, a szállítmányozást, a csomagolóipart egyaránt hihetetlenül nagy kihívások elé állítják. De nem engedhető meg, hogy éppen egy fizikai sérülés okozzon leállást az ellátási láncban. Márpedig a szállítmány mindig akkor sérül meg, ha a szállítási útvonalon várható mozgatások, klimatikai viszonyok nincsenek megfelelőképpen felmérve. Márpedig a szállítás során kivétel nélkül minden olyan tényezőt figyelembe kell venni, amely a termékre, annak csomagolására hatással lehet.

A csomagolás megválasztását mindig a szállítási útvonal hossza dönti el. A logisztika a hosszú útra az egyszer használatos, rövid utakra a visszaforgó (többször használatos) csomagolást javasolja. A Nefab professzionális megoldásokat kínál autóipari alkatrészek csomagolásához és továbbításához, legyen szó egyutas vagy visszaforgó csomagolásról.

Eldobható és többször használatos csomagolás – melyik a jobb?

Az egyszer használatos, egyutas csomagolás áltlalában papírból, kartonból vagy rétegelt fából készül. Ez használat után eldobható vagy újrahasznosítható, viszont az újrahasznosítást, a reciklálást mindig be kell építeni a termék életciklusába.

A visszaforgó rendszerben alkalmazott csomagolás viszont többször használható, így a reciklálás költségeit a minimálisra csökkenthetjük, vagy ki is iktathatjuk. A visszaforgó megoldásnak sok fajtája ismert, kezdve a legelterjedtebb raklappal. A különféle konténereket, kalodákat, fém- és műanyagdobozokat, a magasítókeretes speciális raklapokat mind a különféle szállítási kihívásoknak megfelelően kell kiválasztani. A visszaforgó csomagolás egyben ellenállóbb is, így az értékes autóalkatrészt jobban védi, valamint környezetkímélőbb az egyszer használatosnál.

Végszerelésre előkészített komplett csomagolás

A Nefab személyre szabott csomagolási megoldásokat kínál az autóipari szereplőknek, fő szempontként tartva fókuszban a biztonságot és a költséghatékonyságot. A globális jelenléttel bíró vállalat behatóan ismeri az autóipari ellátási láncot, mert csomagolástechnikai megoldásai az autóipari beszállítói hierarchia minden szintjén megtalálhatók. A Nefab az alkatrészekre bontva szállított teljes készletek (knock-down unit - CKD) csomagolásában is élen jár. Így a nagyobb egységek összeszerelését a gyártási helyszíntől távol is biztonsággal el lehet végezni. A Nefab – lévén globális szolgáltató – ezt az autóiparban igen elterjedt tevékenységet magas szinten tudja kiszolgálni.
A csomagolási költségek igen kis hányadát adják egy cég összkiadásainak, ám az, hogy milyen csomagolóanyagot választunk termékeink továbbításához, nagy hatással bír az egyéb folyamatokra. Ezért alkottuk meg azt a fajta teljes körű költségkalkulációt, amelynek része a szállítási, a környezetvédelmi, a csomagkezelési, termékvédelmi, a raktározási és az adminisztrációs faktorok. Optimalizálás és költségcsökkentés – a Nefab ezt a két szempontot tartja legfontosabbnak. Így biztonságban jut el a termék a rendeltetési helyére. Legyen az akár a világ túlsó pontján.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink