Best Practice 3DEXPERIENCE - az ajánlattól az elnyert megbízásig

3DEXPERIENCE - az ajánlattól az elnyert megbízásig

2016.03.10 14:15

3DEXPERIENCE - az ajánlattól az elnyert megbízásig

A versenyképesség egyik feltétele, hogy egy cég rövid idő alatt össze tudjon állítani egy helytálló árajánlatot. Ez egy csapatmunka, mert műszaki és gazdasági feltételeket egyaránt figyelembe kell venni. A feladat jellegéből kifolyólag fontossá válik az információk összegyűjtése, megosztása. A CAD-Terv által kínált 3DEXPERIENCE keretrendszer ebben segíti a teljes vállalatot. A következő cikk ennek a folyamatnak az egyes elemeit mutatja be.

A 3DEXPERIENCE-ről azt kell tudni, hogy egy vállalat üzleti folyamatait támogatja úgy, hogy egy közös platformot teremt a részlegek számára. Tartalmazza a Dassault Systemes eddigi összes technológiáját, kibővítve új fejlesztésekkel. Ennek köszönhetően a mérnököktől kezdve, az értékesítőkön át a projektvezetőkig mindenki megtalálja a számára szükséges eszközkészletet. Az adatbázis alapú információ kezelés egy biztonságosabb és minőségi kommunikációt eredményez.

Adott egy beszállítói cég, aki szeretné elnyerni, az autógyár új termékének a tervezését és a gyártását. Első körben a vezetőségnek tájékozódnia kell a cég állapotáról. Ebben segít a 3DEXPERIENCE dashboard felület, ami átlátható képet ad a régi, az aktuális és a tervezett projektekről. Szűrhető, hogy az egyes telephelyekhez, milyen termékek kapcsolódnak, milyen gazdasági és műszaki feltételekkel. A keresett adatok grafikonok formájában jelennek meg. Mindez felgyorsítja a helyes stratégia döntések meghozatalát.

Megbízások áttekintése
Projekt terv

Az ajánlatadáshoz fel kell dolgozni a megrendelő műszaki elvárásait, amiket gyakran egy kézikönyvben foglal össze. A requirement management modullal ezek az igények kigyűjthetőek, súlyozhatóak és kioszthatóak az egyes felelősöknek. A kézikönyv változásai lekövethetőek. A paraméter értékeket integrálni lehet a CAD modellbe. Ezek összessége garantálja, hogy minden feltétel ismert legyen, ne maradjon ki semmi.

Követelmény menedzsment

Már az ajánlati fázisban meg kell vizsgálni a műszaki megvalósíthatóságot. A 3DEXPERIENCE keretrendszeren belül a CATIA megoldásaival lehetséges ez. A multi CAD támogatásnak köszönhetően, a más tervezőprogramokból származó modelleket eredeti formátumukban meglehet nyitni, vizsgálatokat lehet végezni rajtuk. Egy programmal lelehet kezelni az összes megrendelői igényt.

A natural shape technológiával közvetlenül, párbeszédablakok nélkül lehet geometriákat létrehozni vagy módosítani. Így gyorsan lehet koncepció modelleket készíteni, akár mélyebb szoftverismeret nélkül is. Kiemelendőek még az intelligens sablonok, ahol paraméterek változtatásával rugalmasan átlehet tervezni a konstrukciót. Ezek a gyors tervezői eszközök garantálják, hogy több heti tervezői munka nélkül is megbízható műszaki válaszok szülessenek.

A pontos kalkulációkhoz, szükséges tudni, hogy hány alkatrész szerepel a termékben, melyiket, hogy lehet előállítani vagy beszerezni. A 3DEXPERIENCE BOM moduljával felhasználhatunk régi tételjegyzékeket vagy az előtervekről generálhatunk egy újat. Minden egyes alkatrész tartalmazza a rá vonatkozó kereskedelmi és műszaki információkat. Ezek a tulajdonságok a cég egyedi igényeinek megfelelően bővíthetőek.

Tételjegyzék áttekintése

A technológia előnye az átláthatóság. Bárki dolgozhat egy web böngészőn keresztül a tételjegyzékekkel. Egy vezetőnek nincs szüksége CAD programra vagy egy mérnök támogatására. Minden elemhez generálódik egy 2D-s kép, ami segíti a megértést. Ha ez nem elegendő a böngészőben megnyitható a 3D-s konstrukció. Az alkatrészeket lelehet szűrni a tulajdonságaik alapján, így nem kell manuálisan keresgetni őket. Mindez egy hierarchikus struktúrában jelenik meg, színekkel megtámogatva. Időt takarít meg az eszköz, mert nem egy átláthatatlan információ halmazzal kell bogarászni.

Tételjegyzék 3D-s információval

A keretrendszeren tartalmazza a gyártástervezési és szimulációs modulokat is. Ha ilyen jellegű feladat adódik azt is ellehet itt végezni.

A feladatok ütemezése és követése az alap irodai programokkal nehézkes. Ezt a problémát oldja meg a 3DEXPERIENCE project management modulja. Projekt sablonokat lehet használni, amik tartalmazzák a fázisokat, feladatokat, így nem kell mindig a nulláról felépíteni az ütemtervet, hanem csak hozzá kell igazítani az új termékhez. A rendszer átlátható képet ad, hogy ki mennyire leterhelt, segítve ezzel a kapacitások tervezését. A projekthez kapcsolódó dokumentumokat, feladatokhoz lehet csatolni. A feladatok állapotáról értesítéseket küld a program a késések elkerülése végett.

Projekt státusz

Kulcs fontosságú, hogy az ajánlat a megrendelőnek érthetően és látványosan legyen bemutatva. Ezt segíti a 3D-s bemutató, ami végigvezeti a hallgatóságot a konstrukció felépítésén és működésén. Az ajánlatban összeállított tételekről testreszabott kimutatásokat lehet exportálni, ami segíti a számok pontos kiértékelését.

A 3DEXPERIENCE egy olyan keretrendszer, ami nem csak a funkcionalitásra, hanem a felhasználói élményre is nagy hangsúlyt fektet. A program mobileszközökről is elérhető nagyban megtámogatva a vezetők munkáját. Az egységes információ kezeléssel csökkenti a hibalehetőséget, és időt takarít meg a cég számára.

Elérhetőség:
[email protected]
www.cadterv.hu

(x)

Kiemelt Partnereink