Archív Lassult a szlovák gazdaság növekedésének üteme

Lassult a szlovák gazdaság növekedésének üteme

MTI | 2013.05.15 11:35

Éves szinten 0,6 százalékra lassult a szlovák gazdaság növekedésének üteme 2013 első negyedévében - derült ki a szlovák statisztikai hivatal szerdán közzétett előzetes adataiból.

Az első negyedévben kimutatott 0,6 százalékos GDP-növekedés elmarad a piaci várakozások átlagától, és a leglassabb ütem a 2009-es válságév óta. A szlovák gazdaság növekedésének üteme hasonlóan alacsony volt az előző negyedévben is, a 2012-es év utolsó három hónapjában 0,7 százalékon állt.

Az UniCredit Bank Slovakia az MTI-hez eljuttatott elemzésében rámutat: a gyengébb GDP adatok hátterében az ipar teljesítményének lassúbb ütemű növekedése és a gyengébb külföldi kereslet állt, de hozzájárult a hosszú tél is, amely lelassította az építőipari szegmens várt stabilizációját.

Eva Sadovská, a Postová Banka elemzője az adatok kapcsán azt mondta: a lassabb növekedésre többé-kevésbé számítani lehetett, már az ipari termelés gyengébb mutatói is előre jelezték. Hozzátette: az első negyedéves GDP-növekedésben alig játszott szerepet a hazai fogyasztás, amely továbbra is visszafogott volt a lakosság - a magas munkanélküliségi adatok által befolyásolt - óvatos viselkedése miatt. A GDP növekedésének alacsony, de mégis pozitív tartományban mozgó alakulása a Postová Banka elemzője szerint a külföldi keresletnek volt köszönhető.

Elemzői vélemények szerint a szlovák gazdaság növekedését a következő hónapok során is az alacsony hazai fogyasztás és a viszonylag gyenge külföldi kereslet alakítja majd, ez utóbbi területén a banki elemzők az év második felében várnak javulást, a hazai fogyasztás pedig véleményük szerint csupán az év utolsó időszakában, illetve a jövő év elején erősödhet.

Kiemelt Partnereink