Trend Visszavonták a pick-upok adóemelését Angliában

Visszavonták a pick-upok adóemelését Angliában

autopro.hu/R.K.E. | 2024.02.22 06:20

Visszavonták a pick-upok adóemelését Angliában

Fotó: Ford

Az adóhatóság az autóipar kritikáját követően visszavonja a pénzbeli juttatásokra vonatkozó szabályok megváltoztatásával kapcsolatban.

A február 12-én bejelentett javaslatok értelmében a dupla fülkés pick-upot vásárló vagy lízingelő cégautó-tulajdonosok számára a pénzbeli juttatások összege az egekbe szökött volna, de a mezőgazdasági termelők és az autóipar kritikáját követően az adóhatóság visszavonta döntését.

A hatóság korábban bejelentette, hogy a dupla fülkés pick-up teherautókat többé nem tekinti haszongépjárműveknek, mivel második üléssoruk lehetővé teszi, hogy kettős funkciót töltsenek be személygépkocsiként.

A cégautóadó dupla fülkés kisteherautókra vonatkozó módosítását 2024. július 1-jétől kellett volna bevezetni minden új vásárlás vagy lízing esetén, és ez azt jelentette volna, hogy a tulajdonosok többé nem fizetnek átalány minden haszongépjármű után, hanem a személygépkocsikra alkalmazott kibocsátás-alapú rendszer alapján adóznak. A dupla fülkés pick-upok tulajdonosai ezért valószínűleg a legmagasabb, 37 százalékos adóval lettek volna terhelve, a legtöbb pick-up magas szén-dioxid-kibocsátása miatt.

Hatással lett volna az eladásokra is

Az adóhatóság közleményében azt mondta, hogy „a meglévő iránymutatást visszavonják", és hogy a dupla fülkés pick-upokat „továbbra is tehergépjárművekként, nem pedig személygépkocsiként kezelik". Az eredeti elképzelés ráadásul veszélyeztette volna a pick-up teherautók nagy volumenű értékesítését az Egyesült Királyságban.

A szemléletváltás ellenére azonban ez csak az egy tonnánál nagyobb hasznos teherbírású dupla fülkés pick-upokat érinti. Az 1000 kilogramm alatti hasznos teherbírású dupla fülkés pick-upok, mint például a Ford Ranger Raptor, továbbra is személygépkocsinak minősülnek – írja az Autocar.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink