Trend Üzemanyagcellás holdjáró a Toyotától

Üzemanyagcellás holdjáró a Toyotától

autopro.hu | 2019.07.21 05:00

Üzemanyagcellás holdjáró a Toyotától

A Japán Űrkutatási Ügynökség (JAXA) és a Toyota megkezdte a legénységgel ellátott túlnyomásos kabin fejlesztését a 2029-re tervezett japán Hold-projekthez szükséges, ember által vezetett üzemanyagcellás technológiával hajtott holdjáróhoz.

Hirdetés

A kutatás-fejlesztési együttműködés célja egy olyan, legénységet szállító. túlnyomásos kabinnal kialakított holdjáró kifejlesztése, amely hidrogén üzemanyagcellás technológiával működik. A hároméves projekt során a JAXA és a Toyota tesztmodelleket készít, illetve prototípusokat értékel. Ennek célja a legénységgel ellátott túlnyomásos holdjáró kifejlesztése, illetve egy nemzetközi összefogás keretein belül a Hold felszínének vizsgálata.

Szakaszos előkészítése

A JAXA és a Toyota azonosítja azokat a technológiai elemeket, amelyek a Hold felszínén való közlekedéshez szükségesek, és az autógyártó részletes tervet készít készítése a holdjáró prototípusáról. Ezután várható a technológiai elemek alkatrészeinek előállítása és a holdjáró prototípusának megépítése, majd a legyártott alkatrészek és a holdjáró prototípusának tesztelését és kiértékelését tervezik. A 2029-es indítás előkészítése terveink szerint szakaszosan történik.

A Hold sarkvidéki területeit térképeznék fel Képek: Toyota
A Hold sarkvidéki területeit térképeznék fel Képek: Toyota

Ez magában foglalja a tervezést, a kiértékelést, a prototípusokat és magának a holdjárónak a legyártását is. A járművet olyan küldetéseken akarják használni, melyek során a Hold sarkvidéki területeit térképezik fel. Ennek célja egyrészt megvizsgálni a Holdon található források, például a fagyott víz kiaknázásának lehetőségeit, másrészt olyan technológiák elsajátítása, amelyek lehetővé teszik nagy kiterjedésű égitestek felszíni vizsgálatát.

Durvább hőmérsékletet és sugárzás

Fontos feladat lesz annak vizsgálata, hogy egyes elemek, anyagok és alkatrészek mennyire alkalmasak a holdbéli környezetben való használatra, azaz hogyan bírják a földinél sokkal durvább hőmérsékletet és sugárzást, illetve hogyan viselkednek vákuumban. A Toyota mérnökei emellett vizsgálják majd a holdjárónak regoliton, azaz szilárd égitest felszínén található törmeléken mutatott teljesítményét, valamint az eszközök működőképességét egy olyan környezetben, ahol a gravitáció a földi tömegvonzás egyhatoda.

Kiemelt Partnereink