Trend Üvegszál lengéscsillapítót tervezett a Rheinmetall

Üvegszál lengéscsillapítót tervezett a Rheinmetall

autopro.hu/V.M. | 2022.05.05 09:17

Üvegszál lengéscsillapítót tervezett a Rheinmetall

Fotó: Rheinmetall News

A német Rheinmetall a világon elsőként készítette el az autók lengéscsillapító rugóját üvegszálból. A fejlesztés a tömegcsökkentés mellett kiváló teljesítményjellemzőkkel is szolgál.

A nagyközönségnek nemrég bemutatott rugót a Rheinmetall egy prémium autógyártó kora 2021-es megrendelésére, a gyártóval együttműködésben fejlesztette ki. A rugó mostanra sikeresen teljesítette az OEM házon belüli tesztjeit.

A Rheinmetall szerint a fejlesztésével nem csupán egy technológiai áttörést ért el, hanem egy komoly növekedési potenciált rejtő piacra is belépett.

A lengéscsillapító kulcsszerepet játszik a jármű irányíthatóságában. Összevetve a tradicionális acélrugókkal, az üvegszálas rugó 75 százalékkal könnyebb, ami csökkenti a rugózatlan tömeget, egyúttal ideálissá teszi a jármű teljes tömegének mérsékléséhez.

A rozsdásodástól sem kell tartani

A Rheinmetall sajtóanyaga a kisebb tömeg mellett csakugyan az üvegszálas rugó előnyeként említi a korrózióállóságot, ami abból ered, hogy a műanyag csak bizonyos vegyszerek hatására korrodál, a víz és oxigén hatására nem.

A vállalat szerint a mérnökei különös figyelmet fordítottak arra, hogy magas gördülési stabilitást, kiváló lengéscsillapító tulajdonságot, illetve kívánatos vibrációs és zaj jellemzőket érjenek el. Az üvegszálas rugók ugyanakkora helyre illeszthetőek be, mint az acélból készült társaik., továbbá a tesztek alapján rendkívüli körülmények között is jó irányíthatóságot biztosítanak.

A Rheinmetall továbbá azt írja weboldalán, hogy már több autógyártó is használja üvegszálas lengéscsillapító rugóját.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink