Trend Új partnerség mozdítja előre a hidrogénes repülést

Új partnerség mozdítja előre a hidrogénes repülést

autopro.hu/V.M. | 2021.10.28 12:21

Új partnerség mozdítja előre a hidrogénes repülést

A tervek szerint így fog kinézni az átalakítás után a De Havilland Q400-as | Fotó: Facebook/ZeroAvia

A brit-amerikai ZeroAvia az Alaska Air Csoporttal közösen fog egy olyan hidrogénes hajtásláncot fejleszteni, amivel egy 76 üléses utasszállító repülő több mint 800 kilométert tehet meg ismételt feltöltés nélkül.

Hirdetés

Az Alaska Airlines-t magába foglaló Alaska Air Csoport és a zéró emissziós repülési megoldásokra szakosodott ZeroAvia közösen fogják a cég már meglévő hajtásplatformját továbbfejleszteni, hogy elkészítsék a 2-5 ezer kilowatt teljesítményű, 800 kilométeres hatótávot biztosító ZA2000-et.

Az új hajtásláncot először egy 76 utas szállítására képes De Havilland Q400-as repülőgépbe fogják beépíteni.

„A repülőipar egyike a legnehezebben dekarbonizálható iparágaknak, ám ezzel az együttműködéssel egy lépéssel közelebb kerülünk azon célunk eléréséhez, hogy egünket emissziómentessé tegyük” – mondta el Val Miftakhov, a ZeroAvia vezérigazgatója és alapítója.

A cég, aminek terve, hogy 2030-ra egy 100-200 üléses utasszállítót is kiszolgálni képes hidrogénes hajtásrendszerrel álljon elő, nemrég sikeresen lezárta 600 kilowattos hajtásláncának tesztelését, ami 10-20 üléses repülőknek 800 kilométeres hatótávolságot biztosíthat. A fejlesztést Nagy-Britanniában fogják tesztelni egy 19 üléses repülőbe építve, aminek előkészítése előrehaladott állapotban van.

Sok rejlik az új kooperációban

Az Alaska Air Csoporttal most kötött megállapodás lehetőséget biztosít az alaszkai légi közlekedési vállalatnak, hogy a ZeroAvia hajtásrendszereit beépítve a későbbiekben ötven repülőjét konvertálja kibocsátásmentessé. A szerződés értelmében az átalakított gépekhez a ZeroAvia és energetikai infrastruktúrát üzemeltető partnerei, köztük a Shell fogják biztosítani a hidrogén előállítását és szállítását.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink