Trend Új fejezet nyílt a hidrogénes repülésben

Új fejezet nyílt a hidrogénes repülésben

autopro.hu/Sz.K. | 2023.03.09 04:20

Új fejezet nyílt a hidrogénes repülésben

Fotó: Universal Hydrogen

A Universal Hydrogen Company egy negyven személyes helyi utasszállító repülőgépet indított útjára hidrogén meghajtással. A Lightning McClean becenévre keresztelt repülőgép 15 percig repült, elérve a 3500 méteres magasságot.

A történelmi repülést az Amerikai Légügyi Hatóság különleges alkalmassági bizonyítványa alapján hajtottak végre. Ez volt az első repülés egy kétéves repülési tesztelésben, amely várhatóan 2025-ben ér véget. Amennyiben sikeresek lesznek a tesztek, a hidrogénmeghajtásúra átalakított Atr 72-es repülőgépek utasokat is szállíthatnak.

Az első repülésen a Connect Airlines és az Amelia, a hidrogénes repülőgépek amerikai, illetve európai elő rendelőinek képviselői is jelen voltak. A Universal Hydrogennek gyorsan növekvő megrendelésállománya van, amely ma világszerte 16 ügyféltől összesen 247 repülőgép átalakítását tartalmazza.

„A mai nap a nemzetközi repülési iparág szén-dioxid-mentesítésének valódi kezdeteként fog bekerülni a történelemkönyvekbe, és mi a Connect Airlines-nál rendkívül büszkék vagyunk arra a szerepre, amelyet az első amerikai üzemeltetőként az Universal Hydrogen révén a fejlesztésben játszunk” - mondta John Thomas, a Connect Airlines vezérigazgatója.

Az első vevő már megvan

A Connect Airlines az első amerikai megrendelést adta az Universal Hydrogennek, 75 ATR 72-600 regionális repülőgép hidrogénhajtásra való alakítására, és további 25 repülőgép átalakítására vonatkozó vásárlási joggal rendelkezik. A szállítások 2025-ben kezdődnek.

„Elköteleztük magunkat amellett, hogy Észak-Amerika első nulla károsanyag-kibocsátású légitársasága leszünk, és ez a történelmi jelentőségű repülés hidrogénnel kulcsfontosságú mérföldkő az utunkon” - folytatta Thomas.

„Ezzel a technológiával és a megfelelő kormányzati előírások szigorításával biztos vagyok benne, hogy megfordíthatjuk a közhangulatot, és a repülést ismét a technológiai innováció fényes jelképévé tehetjük” - tette hozzá Alain Regourd, az Amelia elnöke.

Halkabb is, nem csak zöldebb

Ezen az első tesztrepülésen a repülőgép egyik turbinamotorját az Universal Hydrogen hidrogén cellákkal rendelkező, megawattosztályú elektromos motorjával helyettesítették. A másik a repülés biztonsága érdekében hagyományos hajtómű maradt. A repülést Alex Kroll, az amerikai légierő tapasztalt egykori tesztpilótája és a vállalat vezető tesztpilótája vezette.

„A repülőtér feletti második kör során meg voltunk elégedve a hidrogén turbina teljesítményével, így visszavettük a fosszilis üzemanyaggal működő turbinahajtóművet, hogy demonstrálhassuk a főleg hidrogénhajtással történő utazást” - mondta Kroll. „A repülőgép nagyon jól kezelhető maradt, és az üzemanyagcellás turbina zaja és rezgése lényegesen kisebb, mint a hagyományos turbinamotoré.”

A tesztrepülésre a Universal Hydrogen hidrogénlogisztikai rendszerének 2022 decemberében a vállalat franciaországi, Toulouse-i mérnöki központjában végzett sikeres bemutatója után került sor.

„Üzleti modellünk megoldja a hidrogénrepülőgépek és a hidrogéninfrastruktúra közötti tyúk-tojás problémát azáltal, hogy mindkettőt párhuzamosan és egyedülállóan alacsony költségű megközelítéssel fejlesztjük” - mondta Paul Eremenko, az Universal Hydrogen társalapítója és vezérigazgatója. „A repülőgépeket egy utólagos átalakítókészlet segítségével konvertáljuk át hidrogénesre, így a meglévő állományt használjuk, ahelyett, hogy egy teljesen új repülőgépet fejlesztenénk. A hidrogén üzemanyaggal való feltöltés pedig a meglévő teherforgalmi hálózatokkal és a repülőtéri teherszállító berendezésekkel kompatibilis moduláris tartályokat használ, így a világ minden repülőtere hidrogén-képes lesz.”

Az Universal Hydrogen olyan támogatókat tudhat maga mögött, mint az Airbus, a Toyota és az American Airlines, valamint a világ számos legnagyobb hidrogéngyártója és pénzügyi befektetője.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink