Trend Új életet kap a Jaguar I-Pace akkumulátora

Új életet kap a Jaguar I-Pace akkumulátora

autopro.hu/V.M. | 2022.03.17 08:18

Új életet kap a Jaguar I-Pace akkumulátora

Jaguar I-Pace és az akkumulátorának felhasználásával készülő energiatároló a háttérben | Fotó: Jaguar Land Rover

A tisztán elektromos Jaguar I-Pace-ek akkumulátorai egy mobil energiatároló egység képében kapnak új életet, ezzel kitolva a telepek hasznos élettartamát, és fenntarthatóbbá téve használatukat.

A Jaguar Land Rover a generátorokat gyártó Pramac-kal összefogva fejlesztette ki a mozgatható energiatároló eszközt, aminek pontos megnevezése Off Grid Battery Energy Storage System, vagyis Hálózaton kívüli akkumulátoros energiatároló rendszer.

A karbonsemlegességet 2039-re kitűző JLR-nek ez az első projektje, ami az autóakkumulátorok gyártásában új, cirkuláris üzleti modellek létrehozását célozza. A jövőben a vállalat több programot is indítani fog az akkumulátorok újrahasználása érdekében.

Nagy kapacitás

A Pramac-kal közösen kifejlesztett, hálózati áramellátás esetén energiaforrást biztosító megoldáshoz prototípusként gyártott, illetve tesztelésre készült Jaguar I-Pace-ek lítiumion akkumulátorcelláit használják fel. A legnagyobb kapacitású kivitel 125 kilowatt energia tárolására képes, ami kettő elektromos autó közel teljes feltöltésére is elegendő lehet. A napelemmel is ellátott egységek Type 2 típusú töltőcsatlakozókkal vannak felszerelve, melyeken keresztül maximálisan 22 kilowatt teljesítménnyel táplálhatnak energiát a rájuk csatlakoztatott elektromos autókba.

A bérlés keretében elérhető energiatároló egységek gyártásához az I-Pace akkumulátorának 85 százalékát tudják beépíteni, a fennmaradó anyagmennyiséget újrahasznosítják.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink