Trend Túl sokba került volna, így elbukott a Dyson elektromos autója

Túl sokba került volna, így elbukott a Dyson elektromos autója

autopro.hu/P.B. | 2020.06.07 08:21

Túl sokba került volna, így elbukott a Dyson elektromos autója

Fotó: Dyson

James Dyson, a cég vezetője személyes hangvételben írt arról, hogy miért nem születhetett meg a Dyson elektromos autója. Röviden összefoglalva túl drága lett volna a projekt, egész egyszerűen nem érte volna meg a cégnek elektromos autókat gyártani. A cégvezető szerint az akkumulátorok miatt ilyen drága a technológia.

Hirdetés

Három évvel ezelőtt a teljes járműipart meglepte a hír, hogy a Dyson betörne a piacra. A nagyszabású tervek végül elhaltak, 2019 őszén hivatalosan is törölték a projektet, nem lesz elektromos autója a porszívógyártással foglalkozó cégnek. Ősszel James Dyson nem indokolta meg a döntését, most viszont írt és beszélt is a témával kapcsolatban.

Dyson szerint az összes autógyártó számára veszteséges elektromos autókat készíteni, viszont a benzines autókból származó bevételeik miatt ezek a vállalatok megtehetik, hogy gyártsanak ilyen modelleket is. James Dyson elmondása szerint 610 millió dollárt volt kénytelen a saját vagyonából a projektre áldozni.

Az akkumulátorok túl drágák

Arra a kérdésre, hogy mitől ennyire költséges elektromos autót gyártani, Dyson úgy felelt, hogy az akkumulátorok miatt. Az akkumulátorok előállítása és hűtése is rendkívül költséges, jóval többe kerül, mint a belsőégésű motorok legyártása. A cégvezető úgy véli, hogy ha a sikerül olcsóbb akkumulátorokat előállítani, akkor eljöhet a nap, amikor az elektromos autók olcsóbbak lesznek a belsőégésű motorokkal szerelt társaiknál.

A Dyson közel 1000 km (600 mérföld) hatótávú elektromos autót tervezett piacra dobni, ezt szilárdbázisú akkumulátorokkal valósították volna meg. Még az akkuk fejlesztésében is részt vett a cég, de így sem sikerült a projektet megvalósítani, ősszel elkaszálták az ötletet.

Nem gondolkoznak újabb autóban a Dysonnál

Ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt, a Dyson a koronavírus elleni küzdelemből is kivette a részét, több másik brit céggel együttműködve lélegeztető gépek gyártásába fogott a vállalat márciusban.

Ugyanakkor az akkumulátorok fejlesztéséről nem mondtak le a cégnél, ez a projekt továbbra is napirenden van, viszont az Autoblog kiemeli, hogy a járműiparba egyelőre nem kíván betörni a cég.

Kiemelt Partnereink