Trend Ilyen még nem volt: traktormegosztó szolgáltatást indít a Deere & Co

Ilyen még nem volt: traktormegosztó szolgáltatást indít a Deere & Co

autopro.hu/H.J. | 2020.03.08 16:21

Ilyen még nem volt: traktormegosztó szolgáltatást indít a Deere & Co

Fotó: facebook.com/hellotractor

Traktormegosztó szolgáltatást indít a Deere & Co. A rendszer hasonlóan működik, mint a taximegosztó szolgáltatás, csak nem személykocsit, hanem traktort vehet igénybe a gazda.

A világ vezető mezőgépgyártója az afrikai Hello Tractor startup vállalattal dolgozik együtt. Az új alkalmazás lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy a felületen keresztül traktort hívjanak, emellett a jármű mozgása és egyéb műszaki adatok is lekérdezhetők egy műszerfal alá beépített kis fekete doboz segítségével.

Az alkalmazáson keresztül bármely gazda igénybe veheti a szolgáltatást.

Az alkalmazáson keresztül bármely gazda igénybe veheti a szolgáltatást. | Fotó: facebook.com/hellotractor

A szolgáltatás méri, hogy a gazdák milyen gyakran használják a gépeket, mekkora területen dolgoznak, illetve azt is, hogy talajművelés, ültetés vagy betakarítás történik-e.

Nagy szükség lehet az alkalmazásra Afrikában

Az amerikai vállalat a népszerű sárga és zöld John Deere traktorok értékesítését szeretné növelni az afrikai kontinensen – a világ legkevésbé gépesített mezőgazdasági ágazatában. A Deere jelenleg is teszteli a technológiát – jelentése szerint az év második felében indíthatják el a szolgáltatást.

Egy központi rendszeren keresztül ellenőrihetők a műszer által rögzített adatok.

Egy központi rendszeren keresztül ellenőrihetők a műszer által rögzített adatok. | Fotó: facebook.com/hellotractor

Jacques Taylor – a John Deere szubszaharai üzletágának vezetője – elmondta, hogy az afrikai kontinensnek nagy szüksége van mezőgazdasági gépekre a szektor fejlesztéséhez. A legtöbb termelőnek azonban nincs lehetősége a nagyobb beruházásokra.

Nagy kockázat, kétséges jövő

A projekt költségeiről a gyártó nem nyilatkozott. Az alacsony jövedelmek, az apró földbirtokok és a bankfinanszírozás hiánya miatt a traktorok száma régóta stagnál a kontinensen, így nagy kockázattal jár a beruházás.

A Deere 40 milliárd dolláros éves bevételét az amerikai és európai kontinens generálja. Az afrikai országokban regisztrált adatok nem nyilvánosak, de Afrikából, Ázsiából, Ausztráliából, Új-Zélandról és a Közel-Keletről összesen 3,9 milliárd dollár volt a bevétel a tavalyi évben – olvasható az Autoblog oldalán.

Kiemelt Partnereink