Trend Törvényi erővel tennék megbízhatóbbá a töltőket

Törvényi erővel tennék megbízhatóbbá a töltőket

autopro.hu/V.M. | 2023.07.13 11:18

Törvényi erővel tennék megbízhatóbbá a töltőket

Fotó: Facebook/IONITY

Az Egyesült Királyságban a következő hónapokban olyan törvényeket fogadhatnak el, melyek előírják, hogy a mindenkori nyilvános elektromos töltőhálózat 99 százalékának működőképes állapotban kell lennie, ezzel támogatva a brit járműpark elektrifikációját.

A még tavaly bejelentett, most pedig nyilvánosságra hozott Nyilvános Töltőpont szabályokon keresztül a döntéshozók a villanyautósok hatótávolsággal kapcsolatos aggodalmait szeretnék enyhíteni, egyúttal „világszínvonalú” töltőhálózatot akarnak biztosítani.

Az elektromos átállást a töltőhálózat fejletlensége mellett tovább hátráltathatja, ha a már rendelkezésre álló töltők nem üzemelnek megbízhatóan, fokozva az elektromos autók töltésével járó nehézségeket. Ezt felismerve a brit törvényhozás 99 százalékos üzemképességi arány biztosítását fogja elvárni a töltők üzemeltetőitől.

Ezenfelül az Autocar által idézett tervezet szerint a cégeknek arról is gondoskodniuk kell majd, hogy minden egyes töltőjük valós időben nyújtson információt jelenlegi állapotáról, segítve az autóvezetőket a töltési hely megválasztásában.

Kemény büntetések jöhetnek

Az új töltőpontokra vonatkozóan érintésmentes fizetési lehetőség biztosítását is előíró törvénytervezetek szerint a szabályoknak nem megfelelő töltők mindegyike után 10 ezer fontra (közel 4,4 millió forintra) lesznek büntethetőek a töltőszolgáltatók.

A szabályok tavalyi bejelentésekor a brit kormány azt is jelezte, hogy 2030-ig 1,6 milliárd fontot (több mint 700 milliárd forintot) fektetnek be országszerte 300 ezer új töltő telepítésébe.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink