Trend Töretlen az elektromobilitás és az új technológiák népszerűsége

Töretlen az elektromobilitás és az új technológiák népszerűsége

autopro.hu/P.B. | 2021.05.29 08:21

Töretlen az elektromobilitás és az új technológiák népszerűsége

Fotó: Shutterstock

Az ADR (Automotive Disruption Radar) legfrissebb tanulmánya szerint a koronavírus-járvány nem törte meg a járműiparban az új technológiák népszerűségének növekedését. Ide tartozik például az elektromobilitás vagy az önvezetés is.

A fél évente megjelenő ADR-tanulmányok 18 országban 26 autóipari mutatót vizsgálnak. A tanulmány kilencedik, legfrissebb kiadása nemrégiben jelent meg, és arra az eredményre jutott, hogy az újítások, az innováció, a digitalizálás és az elektromobilitás töretlen népszerűségnek örvendenek, ezek a járműipar legfőbb trendjei.

Wolfgang Bernhart, az ARD egyik munkatársa szerint ugyan egyértelmű, hogy a gazdasági helyzet még most is feszült a járvány miatt, ez nem akadályozza meg a járműipar újításait. Sőt, a fogyasztók is egyre inkább nyitottak az elektromos közlekedésre.

Nő az elektrifikált autók száma

Globális szinten 2020-ban a teljes járműeladások 4,7 százalékát tették ki elektromos, plug-in hibrid és üzemanyagcellás autók. 2019-ben még csak 2,9, 2017-ben pedig másfél százalék volt ez az arány, a növekedés tehát meglehetősen gyors, de persze nem ugyanolyan mértékű a Földön különböző országaiban.

Különösen Skandinávia emelkedik ki: Svédországban háromszor annyi elektrifikált autót adtak el tavaly, mint tavalyelőtt, ezzel az újautó-eladások közel harmadáért volt felelős ez a szegmens, míg Norvégiában már többségben vannak az elektrifikált járművek. A növekedés ütemét tekintve Svédország vezet Hollandia és Németország előtt.

Az elektromobilitás népszerűségével párhuzamosan egyre több város vezet be olyan intézkedéseket, amikkel korlátozza a belső égésű motorral szerelt járművek használatát. Ha azt nézzük, hogy valamilyen intézkedést vezettek-e be (ebbe még az Autómentes Nap is beleszámít), akkor a városok 44 százaléka már lépett az ügyben.

Egyre több szabadalom

Jól mutatja az innovációk terjedését, hogy a járműiparban egyre több a szabadalom, melyek zömmel az autonóm vezetéssel kapcsolatosak. 2015-ben még csak az összes járműipari szabadalom 1,3 százaléka volt kapcsolatos az önvezetéssel, tavaly már 4,7 százalékos volt ez az arány.

Ezzel együtt egyre több országban megengedőbb a jogi környezet az autonóm technológiákkal, most már nyolc országban is lehet önvezető autókat tesztelni az utakon, 2017-ben még csak háromban (USA, Szingapúr, Hollandia) volt ez lehetséges – írja az Automobilwoche az ADR tanulmánya alapján.

Kiemelt Partnereink