Trend Skandináv dizájn: halászhálóból lábszőnyeg, parafadugóból műszerfalbetét

Skandináv dizájn: halászhálóból lábszőnyeg, parafadugóból műszerfalbetét

autopro.hu/K.Á. | 2020.02.22 07:41

Skandináv dizájn: halászhálóból lábszőnyeg, parafadugóból műszerfalbetét

A növényi alapanyagok arányát igyekszik növelni autóiban a Polestar, legyen szó lenról vagy parafáról. Az idén nyártól a tervek szerint már kapható svéd elektromos luxuslimuzin mérnökei nagyon ráhajtottak az ökodizájnra.

A gyártó az ígéri, az autóban idővel egyre nagyobb lesz az aránya az újrahasznosított alapanyagoknak. Az életmód-trendeket figyelembe véve a beltér mi más is lehetne, mint vegán. Mint ahogy létezik vegán lakásdizájn, vegán bútor, vegán háztartási eszköz, kell hogy legyen vegán autós enteriőr is. A Polestar beltere tehát mindenekelőtt nélkülözi az állati eredetű bőröket, és kompozit lenvászonnal borítja az üléseket.

Az életmód-trendek azt súgják a Polestarnak, hogy a bőrmentes ülés népszerű lesz.

Az életmód-trendek azt súgják a Polestarnak, hogy a bőrmentes ülés népszerű lesz.

Az egyméteresre növő, halványlila virágú haszonnövény, a len évezredek óta kíséri az emberi civilizációt, nagyon is életszerű, hogy a fenntarthatóság jegyében az autókárpit is valami lenszerű anyagból készüljön. A len alacsony ökolábnyomához kétség sem férhet, kiválóan illeszthető a vetésforgóba, vagyis nem kíván monokulturális termesztést, más haszonnövényekkel rendszeresen váltogatva lehet ültetni. Véletlenül vannak is olyan cégek, amelyek egyedi piaci igényeknek eleget téve természetes és kompozit rostok, így lenfonal előállításán dolgoznak. A Polestar egy svájci céget, a Bcompot választotta beszállítónak. A palackdugók gyártásakor keletkező parafa-felesleget is összegyűjtené a gyártó, a parafaeselék a műszerfal és oldalborítás betétjeibe kerülne.

A Polestar szerint a természetes anyagok használata akár 80 százalékkal is csökkentheti az autóba kerülő műanyag arányát, és 50 százalékos súlycsökkentés is elérhető. A kárpit anyaga egyébként nemcsak lenből, hanem például PET-palackból újrahasznosított fonalból is készülhet, a Polestar az ilyen anyagok használatát is mérlegeli. Az elhasználódott halászháló szintén értékes lehet, mert új életet nyer autószőnyeg fomájában.

A Polestar csengdui gyárában múlt év decemberében kezdődött a gyártás, a terveknek megfelelően az első széria idén nyáron jut el a megrendelőkhöz.

Kiemelt Partnereink