Trend Robotaxikat indíthat a horvát luxusgyártó

Robotaxikat indíthat a horvát luxusgyártó

autopro.hu/P.B. | 2024.01.06 16:21

Robotaxikat indíthat a horvát luxusgyártó

Fotó: Rimac Automobili

A Rimac nagy mértékben autonóm, tisztán elektromos járművekkel végzett robotaxi szolgáltatás indítását tervezi 2026-tól. A horvát luxusautó-gyártó projektjéről egyelőre nem sokat tudni.

A horvát Rimac elsősorban az elektromos hiperautóiról ismert, esetleg arról, hogy a Bugatti anyavállalata. Az alapító Mate Rimac tervei szerint azonban 2026-tól ez megváltozhat, és egy új szolgáltatást indít a vállalat: robotaxikat. Rimac úgy véli, hogy a robotaxik sokkal több ember életét változtathatják meg, mint a szuperautók.

Egyelőre keveset tudni az újításról. A tervek szerint olyan autók szállítják majd az utasokat, amik vezetéséhez nem szükséges emberi sofőr, legalábbis a fülkében nem – azaz magas szinten autonóm, önvezető járműveket várhatunk.

Az autót alapvetően a Rimac fejleszti, de várhatóan nem teljesen egyedül. A méretekről az árul el sokat, hogy tesztelési célra egy Renault Espace-t használ a cég. Maga Mate Rimac az Autocarnak úgy jellemezte a leendő robotaxikat, hogy azok „autók lesznek, de teljesen mások, mint az eddigiek”. Az alapító szerint a szolgáltatás megváltoztatja az emberek életét, és úgy lesz prémium, hogy attól nem lesz túl drága.

Nem sietnek el semmit

A Rimac szándékosan addig marad a radar alatt, amíg nincs bemutatni való terméke, hogy elkerülje a túlzott elvárásokhoz képest való alulteljesítést. A robotaxikkal foglalkozó Project 3 egy önálló márka a Rimac Csoport portfólióján belül, különálló a névadó szuperautó-gyártótól és a Bugattitól.

A projekt középpontjában a horvát főváros, Zágráb áll, de a kutatás-fejlesztés egy részét az Egyesült Királyságban végzik, mintegy 100 mérnököt foglalkoztatva. A Projekt 3 első prioritása egy külön gyár felépítése a robotaxi számára, mielőtt az Horvátországon kívül megkezdené a működést.

Akár a szomszédban is kipróbálhatjuk az autókat

Mate Rimac nyilatkozatában kifejtette: „A cél a járművek és az alkatrészek többségének gyártása horvátországi székhellyel. A cég évente akár több tízezer autót exportálna olyan helyszínekre, ahol a robotaxi szolgáltatást nyújtják.”

A Rimac mintegy húsz európai és közel-keleti várossal tárgyal a robotaxi szolgáltatásról. A cég honlapja szerint a szolgáltatás 2026-ban Zágrábban indulhat el, a horvát főváros után Németország és Nagy-Britannia lesznek a terjeszkedés elsődleges célpontjai.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink