Trend Rangos díjat nyert el a Schunk

Rangos díjat nyert el a Schunk

autopro.hu/D.Á. | 2024.04.26 04:20

Rangos díjat nyert el a Schunk

Fotó: Hannover Messe

Az automatizálás szakértője, a Schunk vehette át Hannoverben a 2024-es Hermes Award-ot. Ez a díj azokat a termékeket és megoldásokat ismeri el, amelyek jelentős technológiai innovációt demonstrálnak, és jótékonyan hatnak az iparra, a környezetre és a társadalomra. A Schunk díjnyertes terméke egy mesterséges intelligenciával (MI) megtámogatott megfogórendszer volt.

A 2D Grasping Kit névre hallgató megfogórendszert kifejezetten a monoton, ismétlődő logisztikai feladatok, rakodási munkák automatizálására hozták létre. A szett egy kamerából, egy ipari számítógépből, MI szoftverből és felhasználásspecifikus megfogókarokból áll, amelyek lehetővé teszik random termékek kezelését futószalagokon, tálcákon, asztalokon. A rendszer képes különböző termékek megfogására változó fényviszonyok, hátterek mellett is, továbbá illeszthető hozzá számos különböző irányítástechnikai rendszer is. A Schunk által fejlesztett MI szoftver intuitív felhasználói felületet kínál, amely lépésről lépésre vezeti végig a kezelőjét a megfogási folyamatok megtervezésének tanulási folyamatán. Az MI offline módon, lefotózott és elnevezett tárgyakon tanul.

Szigorú feltételek

A díjat Bettina Stark-Watzinger, a német oktatási és kutatási miniszter adta át Olaf Scholz szövetségi kancellár és a norvég miniszterelnök, Jonas Gahr Støre jelenlétében a Hannover Messe kiállítás megnyitóján, április 21-én. A Schunk a Siemens-szel és a Bosch Rexroth-tal szemben győzedelmeskedett. A zsűri szempontjai között fontos volt a termék érettsége a piacra dobásra, a költséghatékonyság és az azonnal implementálható tervezési mód. A zsűri elnöke a Fraunhofer vállalat elnöke Prof. Dr.-Ing. Holger Hanselka volt, aki három benyújtott projektet választott ki a döntési folyamat során. Hanselka elmondta, a könnyű használat mellett a számos automatizált megoldás stabil fejlesztésére való képesség is döntő szempont volt, majd az egész zsűri nevében gratulált a Schunknak.

Siemens: karbonlábnyom-menedzsment

A Siemens a SiGREEN CO2 eszközt nyújtotta be a zsűrinek, amely segít valós időben, biztonságosan és skálázhatóan kezelni egy termék karbonlábnyomát. Ez a megoldás valós adatokat kezel a teljes ellátási láncon, és ez különbözteti meg a hagyományos rendszerektől, amelyek átlagoló műveleteket használnak az értékek megbecslésére. Az eszköz mindezt egy biztonságos térben valósítja meg, amiben a beszállítói lánc érintettjei felügyelhetik adataikat.

Bosch: elektromos autók akkuinak szétszerelése, újrahasznosítása

A Bosch Rexroth egy olyan rendszerrel nevezett a versenybe, amely elektromos autókban használt akkumulátorok ipari szétszerelését és újrahasznosítását végzi. A vállalat azt közölte, hogy automatizált megoldásukkal a telepek szállítása, diagnosztikája, lemerítése és újrahasznosítása százszor gyorsabbá válik. Az energiát, amit a merítési folyamat során az akkumulátorokból kinyernek, azt vagy egyből a feldolgozásban használják fel, vagy betáplálják a hálózatba. Az újrahasznosítás során a kémiai anyagok 95 százaléka alkalmas lesz a gyártási procedúrába való visszaforgatásba, célzott módon.

Ipari átalakulás a fókuszban

A Hannover Messe kiállítás hivatalos témája az Industrial Transformation, vagyis az ipar átalakulása. A részt vevő vállalatok a gépészérnöki, villamosmérnöki és digitális iparágakból érkeznek, és bemutatják megoldásaikat a jövő gyártási folyamatainak és az energiaellátásnak fejlesztése érdekében. A fő témák között szerepel az Ipar 4.0, a gépi tanulás, a digitalizáció, az MI, a karbonsemleges gyártás és a hidrogéntechnológiák – olvasható a Machine Design-on.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink