Trend Rákokon keresztül kerülhet lítium az ételünkbe

Rákokon keresztül kerülhet lítium az ételünkbe

autopro.hu/D.Á. | 2024.03.31 04:16

Rákokon keresztül kerülhet lítium az ételünkbe

Fotó: Rock Tech Lithium Inc.

Az újratölthető lítiumion akkumulátorok egyre gyakrabban fordulnak elő mindennapi eszközeinkben, ezáltal elkerülhetetlen, hogy egyre több lítium kerüljön a környezetbe, mint szennyező anyag. Egy új kutatásban egy csapat szakember megvizsgálta, hogyan gyűlik fel a lítiumion a vörös mocsárrákok szervezetében, és ez hogyan hat a környezetre és az emberek egészségére.

Hirdetés

A mobiltelefonoktól kezdve az órákon át az elektromos autókig rengeteg eszközben találhatók újratölthető lítiumion akkumulátorok. A technológia egyre gyakoribb használata azt is jelenti, hogy egyre több lítium kerül a környezetbe, ahogy a fogyasztók kidobják a régi eszközeiket. Ahogy a vörös mocsárrákok halászati ideje közeledik, a tudósok készek prezentálni eredményeiket.

A vörös mocsárrák, mint nagy lítiummegkötő

Vízi élőlényként a vörös mocsárrákok nagy mennyiségű oldott lítiumot vesznek fel a vízből. Joseph Kazery biológiaprofesszor elmondta, mivel más élőlények, így az emberek is megeszik a rákokat, megvizsgálva őket kiderülhet, hogyan kerül a lítium a tápláléklánc különböző szintjeire. Kazery két hallgatója a Mississippi Főiskolán a vörös mocsárrákok különböző szervei által felvett lítiummennyiséget vizsgálták kísérleteikben, figyelembe véve a szezonális hőmérsékleteket. Ha a rákok egy szemétlerakó vagy más, szennyezett terület mellett nevelkednek, valós a kockázat, hogy lítium halmozódik fel a szervezetükben, de ennek a folyamatát még nem értik a kutatók.

Szigorúbb intézkedésekkel az egészségünkért

A lítiumszennyezés nem új dolog. Mielőtt lítiumion akkumulátorok kerültek volna forgalomba, az anyagot használták és azóta is használják hangulatzavarok kezelésére. A lítium ilyen módon a vízkészletbe kerül, mert a szennyvíztisztítási folyamat nem szűri ki a gyógyszermaradványokat. Nagy mennyiségben a lítium toxikus hatással van az emberre, például károsíthatja a szívizomsejteket, zavarttá tehet minket és zavaros beszédet eredményezhet. Állatokban veseelégtelenséget és pajzsmirigy-alulműködést okozhat, de még a növények növekedését is befolyásolhatja Kazery szerint.

Ugyan az Egyesült Államok környezetvédelmi ügynöksége azt ajánlja, hogy a kijelölt gyűjtőpontokon adjuk le a használt lítiumion akkumulátorokat, Kazery szerint ezek sokszor mégis a szeméttelepeken kötnek ki. Az akkumulátorok iránti óriási kereslet és a hanyag megsemmisítési szabályok miatt a kutatók szerint a lítium hamarosan jelentős környezetszennyezővé nőheti ki magát.

Egy kis biológiai kitekintés

Az olyan vízi élőlények, mint a rákok, amelyek viszonylag kis területen élik le az életüket, erős bioindikátorként szolgálhatnak a lokális lítiumszennyezés mérésére. A kutatócsapat – tudva, hogy az emberi máj gyűjti be a méreganyagokat -, a rákok májnak megfelelő szervét, a középbéli mirigyet vizsgálták annak lítiumtartalma szempontjából. Öt ráknak ionos lítiumot kevertek az ételébe, másik ötnek pedig nem, majd egy hét elteltével megvizsgálták négy szervüket. A legtöbb lerakódott lítium a gyomorban és bélrendszerben mutatkozott, de a többi vizsgált szervben is kimutatható volt az anyag, köztük az állat farkában, amelyet az emberek főleg fogyasztanak. Nemcsak közvetlenül juthatunk azonban a mérgező anyaghoz a rákokból, ugyanis a kutatók attól tartanak, hogy a rákok természetes ragadozóiban koncentráltabban gyűlik fel a lítium, ha szennyezett állatot esznek.

A vörös mocsárrákok életterét adó víz hőmérséklete jelentősen változik az év során. Ez a változás befolyásolja az állatok anyagcseréjét, például télen egyáltalán nem aktívak. A kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogyan befolyásolja a hőmérséklet a rákok lítiumfelvételét, ezért először 10, majd 32 Celsius-fokos vízbe helyezték őket, állandó lítiumkoncentráció mellett. Az eredmény az volt, hogy az állatok sokkal több lítiumot kötöttek meg a vízből a melegebb vízben, tehát a nyári hónapokban kell velük óvatosabbnak lennünk. A rákok tömege is csökkent a melegebb vízben, azt azonban még nem tudni, hogy ez a nagyobb lítiumtartalommal van-e összefüggésben.

A kutatók szerint sok ember úgy gondolja, a lítiumionos akkumulátorok rohamos terjedése jó dolog, de érdemes számításba venni a lehetséges következményeket is – olvasható a ScienceDaily-n.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink