Trend Öt év: ennyi kell még az autonóm járművek elterjedéséig

Öt év: ennyi kell még az autonóm járművek elterjedéséig

autopro.hu/H.J. | 2019.12.05 06:27

Öt év: ennyi kell még az autonóm járművek elterjedéséig

Az autonóm technológiával foglalkozó Pony.ai kaliforniai vállalat nemrég autonóm taximegosztó szolgáltatást indított. A vállalat vezérigazgatója szerint az iparág fejlődése lassú, de folyamatos.

A Pony.ai az Egyesült Államok, illetve Kína piacára koncentrál. A start-up cég már jelenleg is végez tesztfolyamatokat önvezető autókon.

A vállalat nemrég partneri kapcsolatot alakított ki a Hyundai-jal – a kaliforniai Irvine városában az igényalapú járműszolgáltatás segítségével az emberek autonóm taximegosztót használhatnak egy alkalmazáson keresztül. Az önjáró autók a Pony.ai technológiáját alkalmazzák a navigációhoz.

James Peng, Pony.ai vezérigazgatója és társalapítója szerint csak idő kérdése, hogy teljesen autonóm járművekkel közlekedhessünk. A szakemberek jelenleg még a mesterséges intelligencia fejlesztésén dolgoznak. Hiába a fejlett technológia, a közlekedés szereplői – gyalogosok, biciklisek, sofőrök – hirtelen reakcióira még a gépek sem tudnak minden esetben reagálni. A vezérigazgató szerint öt év múlva azonban már nagy számban láthatunk önjáró járműveket az utakon.

Lassú, de biztos fejlődés

A vezérigazgató emellett hozzátette, hogy jelenleg az Egyesült Államok a piacvezető a szektorban, de Kína rövid időn belül felzárkózhat. A két ország közt zajló kereskedelmi háború hatására az ipar szereplői – főleg az alkalmazottak – bizonytalanok, nehezebben köteleződnek el a cég mellett. Azonban megjegyezte, hogy a konfliktus ellenére az iparág lassan, de biztosan fejlődik.

A piacvezető továbbra is a Waymo

A szakember szerint hiába foglalkoznak az olyan autóipari óriások az önvezető technológiával, mint például a GM, a Toyota, az Audi, a Ford és a Volkswagen, a piacvezető továbbra is a az Alphabet Waymo – írja a CNBC.

Nyitókép: twitter.com

Kiemelt Partnereink