Trend Önvezető kamion: mi lesz így a vasúttal?

Önvezető kamion: mi lesz így a vasúttal?

autopro.hu/B.B. | 2016.04.25 14:05

Önvezető kamion: mi lesz így a vasúttal?

A személyautók után a haszongépjárművekben is egyre nagyobb sikerrel tesztelik és alkalmazzák a vezetőt (egyelőre csak részben) kiváltó technológiákat, a fejlesztéseket azonban nem mindenki nézi jó szemmel.

Hirdetés

Alig pár hete teljesítették valódi forgalomban az első sikeres tesztet a hálózatba kapcsolt, és így részben önvezető teherautókkal, ami megmutatta: a technológia készen áll, és könnyen lehet, hogy a mindennapi alkalmazása sincs olyan messze, mint azt elsőre gondolnánk.

Az újításnak olyan előnyei vannak, mint a kisebb fenntartási költségeket és környezetterhelési adatokat jelentő alacsonyabb üzemanyag-felhasználás, az emberi hibák miatti balesetek elkerülésének lehetősége, illetve a fuvarozásban állandósult munkaerőhiány áthidalása.

Az önvezető kamionokkal tovább nőhet a közút terhelése, és csökkenhet a vasút versenyképessége

Ez mind szép és jó, ám a kamionhirek.hu a hitelesebb képért a fejlesztések negatív következményeit sem félt a mérleg másik oldalára állítani. Az Európai Unió ugyanis már régóta igyekszik növelni a vasúti és vízi útvonalak szállítmányozási jelentőségét, hogy ezzel valamelyest tehermentesítse a közutakat. A robotkamionok azonban újabb löketet adhatnak a közúti árufuvarozás növekedésének, ami megnehezíti a döntéshozók eddig sem épp könnyű munkáját.

A veszélyt különböző európai szervezetek is felismerték, többek között a német Bundesverband Materialwirtschaft, Einkauf und Logistik is arra figyelmeztet, hogy a szállítmányozás egyensúlyáért, illetve a vasúti és vízi árufuvarozás jövőjének biztosításáért közös európai stratégiát kel kidolgozni, mielőtt az autonóm teherautók ellepnék a kontinens útjait.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink