Trend Ön rábízná autójára a parkolást?

Ön rábízná autójára a parkolást?

autopro.hu/B.B. | 2018.04.19 15:00

Ön rábízná autójára a parkolást?

Látványos technológiai demonstrációt tartott a VW-konszern egy hamburgi parkolóházban, melynek eredményeképp akár már pár éven belül tömegesen is terjedni kezdhet az autonóm parkolás.

Hirdetés

Egy Volkswagen Passat, egy Porsche Panamera és egy Audi Q7 volt a főszereplője annak a rendezvénynek, melyen a VW az autonóm parkolást mutatta be: a Daimler és a Bosch után a VW-csoport is azon dolgozik, hogy a parkolóház bejáratánál a sofőr magára hagyhassa autóját, ami aztán magától szabad helyet keres, vagy beáll az előre lefoglalt cellába. Ha a kocsira, amelynek csomagterében időközben a futárszolgálatok is küldeményeket helyezhettek el, újra szükség van, a gép egy okostelefonos alkalmazással hívható, majd a kijárathoz navigálja magát.

Az önálló parkolás két kritériuma a környezetét folyamatosan és aktívan pásztázó járművek, valamint a szükséges infrastruktúrával ellátott parkolóházak. Bár a szenzorok, radarok, kamerák és az ezekből származó adatokat kezelni képes kommunikációs csatornák kiépítése nem olcsó mutatvány, ha a mérleg másik oldalán elhelyezzük azt a tényt, hogy a VW számításai szerint a nagyvárosokban való közlekedés idejének harminc százalékában parkolóhelyet keresünk, a megtakarítható rengeteg időnek és csökkenő emissziónak köszönhetően máris gyorsabb megtérülés társítható a fejlesztéshez. Mivel az autonóm parkolás precízebben, kisebb oldaltávolságokkal is működhet, a parkolóházak kihasználtsága is növekedhet, ösztönözve azok fenntartóit a fejlesztésre.

Az is jó hír, hogy amennyiben a német autógyártó egyelőre még zárt tesztjei pozitív tapasztalatokkal zárulnak, az éles teszteket követően 2020-tól akár már a szériagyártású modellek is megkaphatják az autonóm parkoláshoz szükséges hardveres és szoftveres hátteret.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink