Trend Olcsóbb parkolást biztosítana e-autóknak Hollandia

Olcsóbb parkolást biztosítana e-autóknak Hollandia

autopro.hu/D.Á. | 2022.06.22 08:21

Olcsóbb parkolást biztosítana e-autóknak Hollandia

Fotó: Pixabay

Hollandia úgy akarja előmozdítani városainak tisztaságát, hogy parkolási kedvezményeket biztosítanak elektromos autóknak. A holland városok saját hatáskörébe esik majd az árak meghatározása.

Vivianne Heijnen infrastruktúráért felelős államtitkár a holland parlamenthez intézett levelében leírta, jövő évtől kezdve a tisztán elektromos és hidrogénhajtású autók parkolási kedvezményeket kaphatnak a holland városokban. Heijnen szerint fontos lépés ez a városok levegőjének tisztábbá tétele és a zajszint csökkentése felé. A tervezetből nem kötelező előírás lesz, hanem a városok önkormányzatai dönthetnek a kedvezmények bevezetéséről és mértékéről.

Komoly zöldítési célok

Jelenleg 300 ezer akkumulátoros elektromos és hidrogén üzemanyagcellás autó fut Hollandia útjain. A hibridek és a különösen tisztán üzemelő, modern belső égésű motoros autóknak nem fog járni a parkolási kedvezmény. Hollandia célja, hogy 2030-ra kétmillióra nőjön az elektromos járművek száma az országban, 2050-re pedig minden közlekedési eszköz emissziómentes legyen. Nemrég Hollandia bejelentette, hogy az idei évre fenntartott elektromosautó-vásárlási kedvezmények kimerültek, legközelebb 2023-ban élhetnek vele az új autót vásárlók, használt modellekre azonban még él támogatás — írta meg az electrive.com.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink