Trend Olcsóbb lesz az autópálya az e-autóknak

Olcsóbb lesz az autópálya az e-autóknak

autopro.hu/R.K.E. | 2024.04.08 08:18

Olcsóbb lesz az autópálya az e-autóknak

Fotó: Pexels

A norvég kormány nemrégiben mutatta be a 2025-2036 közötti időszakra vonatkozó nemzeti közlekedési tervét. Ez több, az elektromos mobilitás szempontjából fontos szabályozást is tartalmaz. Például a jelenlegi országos szabályozás, amely szerint az elektromos autóknak a fosszilis üzemanyaggal működő autókra vonatkozó útdíj legfeljebb 70 százalékát kell fizetniük, megmarad – legalábbis egyelőre.

„Hosszú távon lehetséges lesz a nulla kibocsátású autókra vonatkozó arányt e felső határ fölé emelni" – áll a közlekedési tervben. A kormány ennél pontosabban egyelőre nem fogalmaz. Oslo a meglévő útdíjkedvezmény enyhítésére készül, amit a norvég Elbil elektromosautó-szövetség „az elektromos autópolitika egyik legfontosabb elemének" nevez, de még nem hajtotta végre. Bár az elektromos autók továbbra is támogatottak maradnak, a kormány úgy véli, hogy megkérdőjeleződik az a hosszú távú cél, hogy a forgalmat az autókról a tömegközlekedésre és a kerékpárra tereljék, különösen a városi területeken. Az elektromos autók előnyeiről már eddig is sok vita folyt Norvégiában.

Az új nemzeti közlekedési terv is megerősíti azt a célt is, hogy 2030-ra minden új nehézgépjárműnek kibocsátásmentesnek vagy biogázzal működőnek kell lennie. Az új kisteherautók belsőégésű motorjainak tilalma, amely az új személygépkocsikra is vonatkozik, formálisan szintén érvényben marad – bár a célt valószínűleg nem fogják elérni.

A hosszú távú közlekedési tervvel az oslói kormány a környezetvédelmi célok mellett a biztonságot is javítani kívánja. „Ezzel a tervvel egy új korszakra készülünk. Hat éven belül teljesítenünk kell az üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozó célkitűzéseinket, alkalmazkodnunk kell az új biztonságpolitikai helyzethez és az egyre gyakoribbá váló szélsőséges időjárási körülményekhez" – mondta a közlekedési miniszter, akit az electrive.com idéz.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink