Trend Nyugdíjazná a közlekedési lámpákat a Ford – videóval

Nyugdíjazná a közlekedési lámpákat a Ford – videóval

autopro.hu/Sz.K. | 2018.10.28 06:00

Nyugdíjazná a közlekedési lámpákat a Ford – videóval

Bár a zöldhullámok sok sofőr életét könnyítik meg, a nagyvárosok lakói összesen éveket töltenek közlekedési lámpák előtt. A Ford olyan összekapcsolt világról álmodik, ahol nincs helye ezeknek.

A Ford új, brit kormány által is finanszírozott dél-angliai kísérlete azon gondolatra alapoz, hogy egy nap eltűnhetnek a közlekedési lámpák. A kísérlet alapja a V2V (autók közötti) kommunikáció, a mintát pedig nemes egyszerűséggel a gyalogosok szolgáltatják, akik anélkül közlekednek a tömegben, hogy egymásnak ütköznének, vagy meg kellene állniuk.

A kísérlet a két évig tartó, most befejeződött UK Autodrive program része. A Ford a Londontól nagyjából 80 kilométerre fekvő Milton Keynes utcáin tesztelte koncepcióját, melynek kereszteződéseit elsőbbségadási menedzserrel szerelte fel. A program V2V kommunikációs rendszerre alapoz, melyet Ford autókba szereltek és így képesek egymás helyzetének, irányának, sebességének érzékelésére. A berendezés optimális sebességet javasol, ami lehetővé teszi az autóknak, hogy biztonságosan haladjanak át egymás után a kereszteződésekben, anélkül, hogy meg kellene állniuk.

Az ilyen V2V technológiák széleskörű alkalmazásának előnyei között lenne, hogy nem kellene annyi időt a piros lámpánál rostokolva tölteni (egy átlagos sofőr 59 órát tölt évente a piros lámpáknál várakozással), üzemanyagot takaríthatnánk meg a folyamatos fékezés, araszolás és álló helyzetből elindulás elkerülésével. Nagy hatása lenne a közlekedési biztonságra is, hiszen az AAA adatai szerint az Egyesült Államokban a balesetek negyven százaléka útkereszteződéseknél történi.

A Ford mellett a Honda Ohioban azon dolgozik, hogy „okos útkereszteződés” technológiát fejlesszen ki a járműveket és környezetüket kapcsolódó kommunikációs technológiák segítségével annak érdekében, hogy lássa az autók és a gyalogosok közelítését egymáshoz, melyeket eltakar egymástól egy épület, vagy más tereptárgy.

A Ford hasonló programja az UK Autodrive, melyet technológiai és autóipari vállalatok, helyi hatóságok és akadémiai intézmények is támogatnak. Az autógyártó olyan összekapcsolt technológiákat mutatott be, mely figyelmezteti a sofőröket a lehetséges balesetre, amikor egy kereszteződéshez érkeznek, például ha a sofőr figyelmen kívül hagyja a tilos jelzést. A fejlesztés ráadásul feltérképezi az üres parkolóhelyeket is, majd összeszinkronizálja őket a közlekedési lámpákkal, hogy segítsen a piros lámpa okozta dugók elkerülésében.

Korábban a Ford a Vanderbilt Egyetem kutatóival lépett együttműködésbe, hogy bemutassa, hogyan tudnák az adaptív tempomattal felszerelt járművek elkerülni a látszólag a semmiből kialakuló torlódásokat.

A Ford videója kísérleteiről

Kiemelt Partnereink