Trend Napelemgyártásban is versenyez az USA és Kína

Napelemgyártásban is versenyez az USA és Kína

autopro.hu/P.B. | 2021.06.17 09:21

Napelemgyártásban is versenyez az USA és Kína

Fotó: Pixabay

Félmilliárd dollárnál is nagyobb volumenű beruházást hajt végre a napelemeket gyártó First Solar az Egyesült Államokban, miután kínai vetélytársai is egyre komolyabban jelen vannak a piacon. A gyár az USA-ban épül fel, ez pedig egyezik a kormány elképzeléseivel is.

Hirdetés

Manapság kevés olyan dolog van, ami jobban a kedvére lehet a Biden-adminisztrációnak, mint egy olyan gyár felépülése az Egyesült Államokban, ami a környezetbarát technológiákkal kapcsolatos. Egy napelemgyár, ami amerikai munkahelyeket teremt: a mostani amerikai kormány számára igazi főnyeremény.

A First Solar Ohio államban épít gyárat 680 millió dollárból. Ezzel az éves kapacitása a jelenlegi 3,3-ról 6 gigawattra nő, ennyi energia termelésére alkalmas napelemet gyárt a vállalat a beruházás után. A First Solar gyártja a leghatékonyabb napelemeket a világon a maga 22,1 és 18,6 százalékos hatékonyságával – írja a Manufacturing Global.

A First Solar ezzel a legnagyobb napelemgyártó lesz globális szinten, a kínai cégeket leszámítva. A koronavírus-járvány után a politikai és a gazdasági elvárások is arra irányulnak az Egyesült Államokban, hogy a cégek ne szervezzék ki a termelést Ázsiába, hanem az Egyesült Államokon belül teremtsenek munkahelyeket.

Így sem lesz teljesen hazai a termelés

A mostani beruházása után már három gyára lesz a First Solarnak amerikai földön, ám ez sem elég ahhoz, hogy minden napelemet otthon gyártsanak le. A fejlesztés után várhatóan a panelek 40 százalékát fogják importálni Malajziából és Vietnamból – hiába a hazai gyártást ösztönző törekvések az Egyesült Államokban, a kereslet túl nagy a zöldenergiával kapcsolatos termékek iránt ahhoz, hogy az amerikai gyártók kielégítsék azt.

Ennek ellenére a First Solar jó példának számít az amerikai kormány számára és számíthat állami támogatásokra.

Kiemelt Partnereink