Trend Mobilok segítik az infrastruktúra karbantartását

Mobilok segítik az infrastruktúra karbantartását

autopro.hu/Ó.B. | 2022.11.05 16:16

Mobilok segítik az infrastruktúra karbantartását

Fotó: Pexels

A MIT Senseable City Laboratóriumának kutatói arról számoltak be, hogy a hidakon áthaladó járművek utasainak okostelefonjaiból származó adatok segíthetnek nyomon követni a hidak szerkezeti integritását.

Hirdetés

A hidak szerkezeti állapotának felügyelete és kezelése drága és speciális szenzorhálózatokat igényel. Az elmúlt évtizedben a kutatók azt jósolták, hogy az olcsó, mindenütt megtalálható mobil szenzorok forradalmasítják az infrastruktúra karbantartását, a hasznos információk kellő pontosságú kinyerése azonban továbbra is kihívást jelent.

A csapat az okostelefonok adatait gyűjtötte össze ellenőrzött terepi kísérletekből és ellenőrizetlen Uber-utazásokból a Golden Gate Bridge-en - egy hosszú fesztávú függőhídon -, és kifejlesztett egy analitikai módszert a modális tulajdonságok pontos helyreállítására.

A kutatók sikeresen alkalmazták a módszert az olaszországi rövid fesztávolságú autópálya-hídon gyűjtött, részben ellenőrzött, tömeges forrásból származó adatokra is.

Az okostelefonok szerepet játszhatnak a közlekedési infrastruktúra karbantartásában

A több tucat érzékelőt tartalmazó okostelefonokat a világ lakosságának csaknem 50 százaléka hordja magánál. Az okostelefonok közelmúltbeli építőmérnöki alkalmazásai megmutatták, hogy azok gyorsulásmérői megfelelően képesek rögzíteni a szerkezeti rezgéseket. A jármű-híd kölcsönhatásokkal kapcsolatos elméleti és kísérleti kutatások irányadó egyenleteket és befolyásoló paramétereket hoztak létre.

A kutatók arra jöttek rá, hogy a híd rezgési frekvenciái az okostelefonok és a járművek közötti utazási adatokból azonosíthatók valós körülmények között. Az egyetlen útból származó adatok azonban nem elegendőek. Mindazonáltal mindössze száz tömeges forrásból származó adatkészlet képes hasznos modális gyakoriságbecsléseket készíteni (6 százalék alatti hibafaktorral) mind a rövid, mind a hosszú fesztávú hidakhoz.

Összességében az adatok elemzése pontos becsléseket eredményezett a Golden Gate híd tíz modális frekvenciájára vonatkozóan, amelyek közül öt hibája 0,0001 százalék volt. Az elsődleges vizsgálatban figyelembe vett utazások száma kevesebb, mint a Golden Gate hídon tett napi utazások 0,1 százaléka. Ez azt mutatja, hogy az okostelefonokban világszerte hatalmas érzékelési potenciál rejlik, amely értékes információkat tartalmaz a hidakról és más fontos infrastruktúráról. Továbbá a legvalószínűbb modális frekvenciák pontossága javult az adatkészletek számának növekedésével.

A kutatások eredményei arra utalnak, hogy az okostelefonok által gyűjtött hatalmas és olcsó adatkészletek szerepet játszhatnak a meglévő közlekedési infrastruktúra állapotának nyomon követésében.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink