Trend Mivel érkeznek a katonák az ünnepi rendezvényekre?

Mivel érkeznek a katonák az ünnepi rendezvényekre?

Pörge Béla | 2023.03.15 08:17

Mivel érkeznek a katonák az ünnepi rendezvényekre?

Honvédségi Ikarusok parkolnak Kecskeméten, a 2013-as repülőnapon | Fotó: Pörge Béla

Legyen szó akár március 15-éről, akár október 23-áról, esetleg más, a magyar történelemben kiemelt jelentőséggel bíró napról, a katonai tiszteletadás, a zászlófelvonás és egyéb ceremoniális események hozzátartoznak az ünnephez. Érdekes lehet viszont az is, mi van a háttérben!

Nemzeti ünnepek alkalmával elsősorban Budapesten, de más, vidéki helyszíneken is látványos rendezvényre kerül sor, aminek állandó résztvevői a magyar katonák. Érthető módon az ünnepek kapcsán nem szokott szó esni arról, hogy ők mivel érkeznek a helyszínre, pedig a járművek iránt érdeklődők számára bizony érdekességek is fel-feltűnnek az ilyen rendezvények környékén.

A honvédségi rendezvényekre a katonák különféle csapatszállító járművekkel érkeznek, velük együtt pedig néha érdekesebb szállítójárművek is feltűnnek, amik az ünnepségek kellékeit viszik magukkal. Az utóbbi évek beszerzéseinek köszönhetően ezek ma már jellemzően modernebb járművek, de még most is lehet találni érdekességeket, míg pár évre visszamenőleg még bővelkedtek a tisztavatások, ünnepi rendezvények parkolói az akár negyven-ötven éves járművekben is, manapság ilyen már csak elvétve fordulhat elő.

Terepjárók, furgonok

A Magyar Honvédség kisebb csapatszállítói között terepjárókat találunk. Ezek között máig előfordulhatnak a szovjet UAZ modelljei, de sokkal inkább jellemző az esztergomi Suzuki Vitara. A Mercedes G-270 inkább a harctérre való, de akár az is előfordulhat ilyen szerepben.

Volkswagen Transporter T4-esek a katonaságnál

Volkswagen Transporter T4-esek a katonaságnál | Fotó: Pörge Béla

Mercedes terepjáró a Honvédség kötelékében

Mercedes terepjáró a Honvédség kötelékében | Fotó: Pörge Béla

A furgonok közül a Volkswagen Transporter különböző verziói és a modernebb LT-k a leggyakoribbak: ma már inkább a T5, korábban a T4 és az LT volt a meghatározó. Gyakori látvány a Ford Transit, esetleg előfordulhat ilyen bevetésen valamilyen Mercedes Unimog is. Pár éve még a hetvenes években gyártott Mercedes kisbuszok is előfordultak katonai rendezvények környékén, ahogyan az UAZ452 sem volt ritka.

Teherautók

Ma a teherautók között találni a legrégebbi járműveket, ha szállítókról van szó: még mindig használnak a honvédségnél Rába H14 és H18 modelleket, H9-esek már nem, de pár éve a Volkswagen LT fülkéjével, és az MN motorjával hajtott teherautó is megfordult még akár Budapesten is nemzeti ünnepeink környékén. Ezek a Rábák jellemzően IFA és Csepel teherautókat váltottak, amik a Honvédség kötelékéből előbb kikoptak, de a Rendőrségnél még a 2010-es évek második felében is előfordult csapatszállító szerepkörben az IFA.

Itt ugyan a Rendőrség szolgálatához tartozó Rába H9-et látunk, de a Honvédségnél is ugyanilyenek szolgáltak, még a fényezés is stimmel

Itt ugyan a Rendőrség szolgálatához tartozó Rába H9-et látunk, de a Honvédségnél is ugyanilyenek szolgáltak, még a fényezés is stimmel | Fotó: Pörge Béla

Ha nem emberek, hanem tárgyak szállításáról van szó, akkor akár még ma is láthatunk szovjet GAZ és Kraz teherautókat a katonai ünnepségeken.

Buszok

A Honvédség 139 darabot rendelt és vett át 2021-gyel bezárólag a Currus és az Ikarus közös termékéből, a moduláris Currus Aries autóbuszból. Ezek érkezése óta már modernnek nevezhető a katonaság autóbuszállománya, ám egészen a 2020-as évekig az Ikarus 200-asok teljesen megszokott látványnak számítottak a laktanyákban, és a katonai csapatszállítások alkalmával. A régi Ikarus termékei közül ma az EAG néhány E95-öse maradt hírmondónak, korábban E98-asok és midi E13-asok is megfordultak a Honvédség kötelékében. Emellett Mercedes-Benz O303-asok szállítottak még katonákat a kétezres években.

Kifejezetten a Honvédség számára gyártott Ikarus E95, a modell mutatóban megtalálható még a Honvédség állományában

Kifejezetten a Honvédség számára gyártott Ikarus E95, a modell mutatóban megtalálható még a Honvédség állományában | Fotó: Pörge Béla

Mercedes-Benz T2 2013-ban, legalább 27 évesen, ezt a generációt ugyanis 1986-ig gyártották

Mercedes-Benz T2 2013-ban, legalább 27 évesen, ezt a generációt ugyanis 1986-ig gyártották | Fotó: Pörge Béla

A moduláris buszok mellett ma néhány Irisbus található még a katonaság állományában, illetve egyke érdekességként még máig hadrendben áll a katonai zenekart szállító Ikarus E95 Express.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink