Trend MI-vel vágták meg a teherautók fogyasztását

MI-vel vágták meg a teherautók fogyasztását

autopro.hu/V.M. | 2022.08.23 12:23

MI-vel vágták meg a teherautók fogyasztását

Fotó: Business Wire

Az amerikai Motive mesterséges intelligencián (MI) és konnektivitáson alapuló platformjának segítségével a tehergépkocsik fogyasztását jelentősen csökkenteni lehet a cég saját tanulmánya szerint.

Hirdetés

A Motive a 2020 januárjával kezdődő kétéves időszakot lefedve több mint 800 haszongépjárművekből álló flotta adatait vizsgálta meg, kiderítve, hogy az üzemanyag-fogyasztásban legnagyobb megtakarítást elérők pontosan milyen lépéseket tettek.

A cég szerint a legjobban teljesítők a saját fejlesztésű Motive Automated Operations Platformot használták, amivel a fogyasztást 13 százalékkal szorították lejjebb. A platform által szolgáltatott fogyasztási adatok és a sofőrök fejlődését segítő tanácsok segítségével a cégek az alkalmazottak vezetési stílusát optimalizálva értek el megtakarítást. Változások voltak például a heves gyorsítások számának 79 százalékkal, illetve az erős fékezések gyakoriságának 40 százalékkal csökkentése.

A teljesítményjavulás egy másik összetevője a karbantartási alkalmak nagy száma volt. A legjobban teljesítő vállalatok majdnem kétszer annyit szervizeltették járműveiket, mint a többiek.

A Motive platformjával, ami a járművek telematikai adatait MI-vel elemzi ki, majd az eredmények alapján automatikus tanácsokkal szolgál a sofőröknek, csak 2021-ben 31 ezer tonna szén-dioxid kibocsátását sikerült megtakarítania a cégeknek.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink