Trend MI segíti a Nissan autóinak összeszerelését

MI segíti a Nissan autóinak összeszerelését

autopro.hu/V.M. | 2022.03.06 08:22

MI segíti a Nissan autóinak összeszerelését

Fotó: Nissan Stories

A mesterséges intelligenciát (MI) már számos iparágban használják, köztük van az autóipar is, ahol leginkább a gyártást támogatja. A Nissan egyik japán üzemében a technológia nem csupán a megfelelő összeszerelési minőségről, de arról is gondoskodik, hogy az alkatrészeket biztosan a megfelelő helyre építsék be.

Hirdetés

A Nissannal 2018 óta egy külön mérnökcsapat dolgozik mesterséges intelligencián alapuló megoldások japán üzemekben integrálásán. Munkájuk eredménye egy MI-vel támogatott vizuális minőségellenőrző rendszer, ami 99,995 százalékos pontossággal működik. Az újonnan elkészült termékekről készült képeket a referenciaképekkel összevető, gépi tanulást hasznosító rendszer 2021 óta működik a Nissan Oppama Összeszerelőüzemében.

Yoshinori Sato, a japán mérnökcsapat vezetője elmondta, hogy az MI-re egy olyan megoldásként tekintenek, ami segíti bizonyos feladatok elvégzését. „Mikor azonban figyelembe vesszük a technológia és a robotika kombinációjában rejlő potenciált, teljesen új lehetőségek nyílnak meg. A képfelismerés mellett számos fizikailag megterhelő munka alakítható gépesítetté és MI-vel vezéreltté” – mutatott rá.

Le kellett győzni a bizalomhiányt

Az MI bevezetése előtt voltak, akik aggodalmukat fejezték ki a technológia miatt – árulta el Seiji Furuta, a japán mérnökcsapat termeléskarbantartási specialistája a Nissan saját sajtóosztályának adott interjú során. Furuta megosztotta, hogy sokak úgy gondolták, a gépi tanulás nem lesz képes mindig pontos eredményt nyújtani, illetve veszélyt jelent a gyártósor stabil működésére.

Hogy elnyerjék a gyárban dolgozó kollégák bizalmát, és biztosítsák a projekt sikerét, a mérnököknek cselekedni kellett. Hogy tökéletesítsék a rendszert, a csapattagok az Egyesült Királyságba utaztak tudásuk fejlesztése érdekében, továbbá próbaképpen minden ellenőrizendő alkatrésztípusból legalább ezer darabot megvizsgáltattak a rendszerrel.

Emellett a mérnökök egy házon belüli képzési programot állítottak össze az MI és előnyei megismertetése céljából. A képzés 2021 augusztusa óta tart az Oppama Összeszerelőüzem dolgozóinak. Ezt március végére 22, az MI-területén kezdőnek számító, illetve 4 előismeretekkel rendelkező technikus fogja elvégezni.

Segítség több területen is

Az MI megléte megnyugtatóan hathat a dolgozókra, hiszen tudhatják, hogy segítségükre van egy extra minőségellenőrző rendszer, ami bár még mindig nem 100 százalékos pontossággal működik, de garantálja, hogy ne csússzanak át hibák az ellenőrzésen.

Az Oppama Összeszerelőüzemben az MI három helyen is támogatást nyújt a gyártósoron dolgozóknak, az első a műszerfali gombok kiválasztása. A múltban a dolgozóknak gyakran nehézséget okozott, hogy a megfelelő gombokat a megfelelő helyre szereljék be, egy gyors szkennelés az MI-rendszer által azonban segíti azok pontos beazonosítását.

Az oldalsó visszapillantók beszerelésénél is hasonló probléma merült fel. A visszapillantótükrök házának színében árnyalatnyi különbségek vannak, amik észlelése az emberi szem számára szinte lehetetlen. Az eltérések azonosításában kiváló segítőtárs az MI.

Fotó: Nissan Stories

A karosszéria illesztési hézagjainak mérése a harmadik terület. A rések ellenőrzését nehezíti, hogy azok megengedhető mérete modellenként, sőt azokon belül különböző felszereltségenként is változik, az MI-alapú szkenner azonban szinte teljes pontossággal képes elvégezni a méréseket (előkép).

„A technológiában rejlő potenciál végtelen” – mondta el Sato. „Csak észben kell tartanunk, hogy az MI-nek nagy mennyiségű inputra és információra van szüksége a működéshez. Még mindig sok lehetőség kínálkozik a továbbfejlesztésére.”

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink