Trend Már az alkatrészek helyének megtalálására is képesek a kobotok

Már az alkatrészek helyének megtalálására is képesek a kobotok

autopro.hu/P.B. | 2020.04.16 13:47

Már az alkatrészek helyének megtalálására is képesek a kobotok

Fotó: Facebook/Hepenix

Nem csak a nagyvállalatok számára ismert eszköz az együttműködő robot, hiszen egyre több kis- és középvállalkozás is használ kobotot, főleg az autóiparban és az elektronikai gyártás területén. Egy új fejlesztésnek hála még pontosabbak lehetnek ezek a robotikus karok.

Az autopro.hu korábban többször is írt az együttműködő robotok (a kollaboratív robotként is emlegetett eszköz rövidítése kobot) előnyeiről, legutóbb ebben a cikkben. A technológia az elmúlt években rendkívül gyorsan fejlődik, ennek a fejlődésnek egy új állomása lehet a dán Universal Robots fejlesztése, az ActiNav.

Az ActiNav szinkronizálja a kobot valóságérzékelését, ütközésmentes mozgását valamint a valósidejű robotvezérlést. Ennek köszönhetően a kobotok az egyes alkatrészeket nemcsak megfogják és áthelyezik valahová, hanem képesek pontosan oda tenni, ahol az adott alkatrészre szükség van.

A program telepítéséhez nincs szükség különleges robotikai szakértelemre, csupán egy rövid bemutatóra. A Universal Robots szakemberei szerint az ActiNav házon belül is telepíthető úgy, hogy a folyamatot a cég egy munkatársa is felügyeli.

Helykímélő megoldás lehet

Az ActiNav segítségével a kobotok képesek az alkatrészeket kiválasztani a tárolóból, és a megfelelő helyre illeszteni. Ezzel több lépést is át lehet ugrani, kevesebb futószalagra lesz szükség a gyártás során, ami helykímélő és költségtakarékos megoldás lehet.

A rendszer a feldolgozásban is segítség lehet, például a fúró-, sorjázó- vagy hegesztőgépek automatizálásában is. A pontos választást a CAD-rendszer és a 3D-s érzékelő segíti, ezek segítségével mélyebb tárolókból is tudnak eszközöket választani a kobotkarok.

A fejlesztés már elérhető az Uiversal Robots partnereinél - írja a Drives&Controls.

Kiemelt Partnereink