Trend Már a virtuális valóságban tervezi autóit a Honda

Már a virtuális valóságban tervezi autóit a Honda

autopro.hu/Sz.K. | 2023.05.20 04:20

Már a virtuális valóságban tervezi autóit a Honda

Fotó: Facebook/Honda Global

A virtuális valóság a 2024-es Prologue elektromos autó tervezési folyamatának kulcsfontosságú eszköze volt. Ez remek példája annak, hogy a VR hogyan segítheti a gépjárműfejlesztést a jövőben.

A Honda 2024-es Prologue modellje az autógyártó első akkumulátoros elektromos SUV-ja és az első olyan jármű, amelyet főként virtuális valóság (VR) segítségével terveztek meg. A Los Angeles-i Mathieu Geslin, a VR Design Stúdió vezetője elmondta, hogy a Honda 2017 óta folyamatosan fejleszti a virtuális valóság erőforrásait.

Az elképzelés az volt, hogy a VR lehetővé teszi a tervezési folyamat gyorsítását. Éppen ezért a Honda egy 2500 négyzetméteres létesítményt töltött be modellező számítógépekkel. A VR azóta kritikus együttműködési eszközzé vált, lehetővé téve azonnali visszajelzést a Honda tervezőstúdiói között Los Angelesben és Japánban, valamint a fejlesztési csapattal Ohio államban.

Geslin három fő munkatársával, Marco Tannal (fő számítógépes grafikus és VR szakértő), Lisa Leevel (Prologue belső projektvezető) és Jiro Ikedával (Prologue külső tervezési vezető) magyarázta el, hogy a VR a Hondánál mennyit haladt az elmúlt rövid évek alatt. „Az új Honda Pilot, amelyet az ohio-i mérnökök fejlesztettek, valójában az első olyan termelési modell volt, amelyben VR-t használtunk, főként értékelési eszközként. A Covid utazási korlátozásai ellenére is magas minőségű együttműködésre voltunk képesek. Nem számított a távolság.”

Tesztelés VR technológiával

A VR nem csak a belső és külső formatervezést segíti, hanem az autó teljes fejlesztési folyamatát is. Geslin elmondta, hogy a Honda mérnökei a VR-t használják az autó prototípusainak teszteléséhez is. Ez lehetővé teszi számukra, hogy olyan helyzeteket jelenítsenek meg, amelyeket valós körülmények között nem tudnának tesztelni, mint például esős vagy havas időjárás.

Az autó fejlesztése és tervezése során a Honda szakemberei összesen több mint 100 VR munkaállomást használtak, amelyeket a világ különböző pontjain található stúdiókban helyeztek el. A rendszeren keresztül folytatott együttműködés lehetővé tette a csapatoknak, hogy kreatívabban és hatékonyabban dolgozzanak, miközben időt és erőforrást spórolnak.

A haptikus élmények következő generációja

A VR prototípustervezés eltávolította a korlátokat az enteriőr tervezéséből, lehetővé téve, hogy gyorsabban megtalálják a problémákat, majd összehangoltan együttműködjenek a tervezési csapattal.

A prototípust olyan elemekkel látták el, mint a Prologue vezetői ülése, kormánya, valamint a fék- és gázpedál. Az összes felület unalmas szürke árnyalatú, de ez azonnal megváltozik, amint felkerül a VR szemüveg. Ekkor egy VR műszerfal és műszeregység, valamint egy teljes belső tér lesz látható, beleértve a hátsó üléseket és a napfénytetőt.

Kézzel megérinthető minden, de a haptikus visszajelzés még nem része a VR csomagnak - ez a jövőben változni fog, mondta Geslin a SAE Internationalnek nyilatkozva. Egy tesztelő tapasztalatai a következőek: „Például én el tudtam érni a kesztyűtartót, hogy megnézzem, elérhető-e. És körbenézhettem, és érzékelhettem az autóban használt anyagokat és textúrákat. Kezdetben a látómezőm a szélvédőn keresztül túl magasan volt.” Erre Geslin azt javasolta: „Csak nyúlj a vezérlőkhöz és állítsd lejjebb az ülést.”

A virtuális valóság nélkülözhetetlen lesz

A Honda szakemberei szerint a VR használata egyre inkább nélkülözhetetlen az autóiparban, és az elkövetkező években várhatóan még szélesebb körben alkalmazzák majd. Az olyan technológiák, mint a haptikus visszajelzés, a hangvezérlés és a valós idejű adatok elemzése tovább javíthatják a VR alkalmazásának hatékonyságát és funkcionalitását az autófejlesztési folyamat során.

A Honda virtuális fejlesztési folyamatának kiterjesztése lehetővé tette a cég számára, hogy innovatívabb és hatékonyabb módon dolgozzon az autók tervezésével és fejlesztésével kapcsolatban. A VR nem csak időt és pénzt takarít meg, hanem lehetővé teszi a csapatok számára, hogy bármikor és bárhonnan együtt dolgozzanak, miközben valós idejű visszajelzést kapnak az adott modellre vonatkozóan.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink