Trend Már a Föld körül keringenek a Geely első műholdjai

Már a Föld körül keringenek a Geely első műholdjai

autopro.hu/V.M. | 2022.06.04 08:18

Már a Föld körül keringenek a Geely első műholdjai

Fotó: Zhejiang Geely Holding Group Media Center

Sikeresen alacsony Föld körüli pályára állt a Zhejiang Geely Holding Group első kilenc műholdja, amik többek között autonóm járműveket fognak kiszolgálni működésük során. A teljes műhold-konstellációs nem kevesebb, mint 240 egységből fog állni.

A műholdakat a Geespace, Kína első olyan magánkézben lévő vállalata juttatta az űrbe, ami alacsony Föld körüli pályán keringő kereskedelmi műholdakat fejleszt és sorozatgyárt. A Geespace a Geely Holding Grouphoz tartozó Geely Technology Group része, ami innovatív megoldások fejlesztésével foglalkozik a holdingcsoport tagjainak számára.

A dél-kínai Xichang Műholdindító Központból űrbe juttatott kilenc műhold a Geely Jövő Mobilitása Konstelláció nevet viselő műholdrendszer első darabjai. Az egész konstelláció 240 műholdból fog állni, amiket két fázisban fognak az űrbe lőni. Az első fázis összesen 72 egységét 2025-tel bezárólag állítják pályára.

Széles alkalmazási lehetőségek

A Kínában található földi központokból vezérelt kilenc darab GeeSAT-1 típusú moduláris műhold sikeresen üzembe állt a Geely közleménye szerint. Később érkező társaikkal együtt centiméteres pontosságú lokalizációs és konnektivitási támogatást fognak nyújtani a kínai gyártó autonóm járműveinek.

A műholdaknak továbbá egy olyan logisztikai platform működtetésében is szerepet szánnak, ami lehetővé fogja tenni az áruszállítási folyamatok valós idejű nyomon követését és irányítását. Ezenkívül a tengeri vizek minőségének figyelésére, a vízfelszíni hulladékszigetek azonosítására, valamint drónok navigációjának segítésére is fel fogják őket használni.

Az első kilenc műhold kilövés előtt a hordozórakétájukban

Az első kilenc műhold kilövés előtt a hordozórakétájukban | Fotó: Zhejiang Geely Holding Group Media Center

Az öt éves élettartamuk végén a Föld légkörében elégő műholdak 2026-ig csak az ázsiai és csendes-óceáni régió országait fogják kiszolgálni, azután viszont a Geely kiterjesztené a hálózat lefedettségét.

Fiatal vállalat, gyors fejlődés

2018-as megalakulása óta a Geespace egy teljes ellátási láncot épített ki a kereskedelmi műholdak fejlesztéséhez, gyártásához és működtetéséhez. A vállalat Kínában több fejlesztőközponttal is rendelkezik, magasan automatizált műholdgyára a kelet-kínai Taizhou városában található.

A kereskedelmi műholdak sorozatgyártása 2021 szeptemberében indult el, évi 500 darabos kapacitással. Moduláris felépítésüknek hála a műholdak könnyedén egyedi igényekhez szabhatóak, ami nem elhanyagolható előny a kereskedelmi műholdak iránti igény növekedését figyelembe véve.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink