Trend Luxuskivitelű töltőállomást nyit a Porsche

Luxuskivitelű töltőállomást nyit a Porsche

autopro.hu/M.M. | 2023.07.30 12:19

Luxuskivitelű töltőállomást nyit a Porsche

Fotó: Porsche Newsroom

Európa legfontosabb útjai mellett tervezi felállítani a saját, pihenőhellyel felszerelt töltőhálózatát a Porsche. A nemrég megnyitott első helyszín a nyugat-németországi Bingen am Rhein mellett található, és összesen tíz töltőfejjel rendelkezik, amiből jelenleg hat darab 300 kilowattos egyenáramú villámtöltő, míg a maradék négy fej 22 kilowattos váltóárammal képes tölteni. 2024-től a német cég tervei szerint 400 kilowattos töltők is elérhetőek lesznek az állomásain. A Porsche jelenleg Németországba, Ausztriába és Svájcba tervez még ilyen töltőket telepíteni.

Közeli elhelyezkedés az autópályához, egésznapos nyitvatartás, magas töltési teljesítmény, kellemes légkör és a töltési költségek központi, kellemes számlázása – a gyártó szerint ezekkel a szavakkal lehet legjobban jellemezni a Porsche Charging Lounge-okat, amiket exkluzív módon a Porsche sofőröknek tartanak majd fenn. A német cég által gyártott összes elektromos autót, valamint plug-in hibridet képesek kiszolgálni a villámtöltők, amelyekkel még „csak” maximum 300 kilowattal lehet tölteni, de a közeljövőben nagyobb teljesítmény is elérhető lesz. A kizárólag megújuló módon előállított árammal működő töltőkkel a Porsche elmondása szerint 2024-ben már akár 400 kilowattal is tölthetik a vásárlók a Taycanjukat.

„A Porsche ambiciózus utat jelölt ki a villamosítás felé. 2030-ra azt szeretnénk, hogy az általunk szállított autók több mint 80 százaléka teljesen elektromos legyen. Ez az ambiciózus növekedés nagy teljesítményű és sűrű villámtöltő hálózatot igényel” – mondta Oliver Blume, a Porsche AG igazgatótanácsának elnöke. „Az exkluzív Porsche Charging Lounge-ok jelentős mértékben hozzájárulnak ehhez. Akadálymentes, fenntartható és legmodernebb kiegészítői az Ionity hálózatnak.” – folytatta Blume.

Különleges és fenntartható kialakítás

A német Bingen városában megnyitott első töltő megmutatja, hogy a jövőben milyen dizájnra számíthatunk a Porsche állomásain. A világos színeknek és a fának hála egy kellemes atmoszférájú épületből, amiben megtalálható a pihenőhelyiség, és a töltőpontokból áll maga az állomás.

Az első Porsche Charging Lounge ezenkívül egy hőszivattyú segítségével van hűtve és fűtve is – ennek működtetéséhez fosszilis üzemanyagot nem használnak fel. Az épület el van látva napelemekkel, amelyek a töltők által használt elektromosság egy részét termelik. Ezenfelül az épület energiafogyasztása is optimalizálva van, például csak akkor világítanak a lámpák teljes erővel, ha van benn vendég.

Fotó: Porsche Newsroom

Rengeteg szolgáltatás várja a vendégeket

Hogy kellemesebbé tegyék az ott töltött időt, a pihenőben üdítők és egyéb rágcsálnivalók közül választhatnak az emberek. Távozáskor a fizetéshez a vendégek választhatnak a hitelkártya és bankkártya, valamint az Apple Pay és a Google Pay lehetőségei közül is. Amíg az autójuk tölt, az autótulajdonosok az állomáson elérhető digitális és analóg médiákkal, valamint a gyors WiFi hálózattal üthetik el az időt.

Az új Porsche Charging Lounge-ok teljesen integrálva vannak a német cég autói számára elérhető Porsche Charging Service töltési szolgáltatásba, ezért a számlázás is központian a Porsche által történik. Ennek hála alig 33 eurócentbe kerül egy kilowattóra, akárcsak a cég többi töltőállomásán. Amennyiben az autó rendszáma el van tárolva a tulajdonos Porsche ID-jében, a töltőállomás automatikusan beengedi a járművet, hála a rendszámfelismerő rendszernek. Ellenkező esetben pedig a vezetők a Porsche töltőkártyájukkal, vagy egy QR kóddal tudnak bejutni a töltőállomás területére.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink