Trend Kobaltmentes elektródák nyomában a DLR és a Sintef

Kobaltmentes elektródák nyomában a DLR és a Sintef

autopro.hu/Sz.N. | 2021.01.17 04:21

Kobaltmentes elektródák nyomában a DLR és a Sintef

Fotó: Pixabay

A Német Légiközlekedési Központ (DLR) és a norvég Sintef intézmény az EU Hydra projektjének keretében tíz partnerrel együttműködésben kobaltmentes lítium-ion-akkumulátorok kutatásába kezdett. A projektben ipari használatra alkalmas prototípust tesztelnének valós működés során egy hajó akkumulátoros rendszerében.

Habár a bemutatásra a partnerek egy hajó akkumulátorát választották, a norvég Sintef intézmény projektje során szerzett tudás könnyen átemelhető más akkumulátoros elektromos járművekre is, például autókra, teherautókra és buszokra. Összesen tizenkét kutatóintézet vesz részt a Hydra projektben, melyek között van olasz, francia, svéd, norvég, német, román, brit és belga is.

A projekt központjában a fenntarthatóság áll: a cél, hogy az új cellák elektródáit kobaltmentesek legyenek és 85 százalékkal kevesebb környezetre káros nyersanyagot tartalmazzanak. Ebből kifolyólag a DLR tájékoztatása szerint a cellák olyan kevésbé problémás alapanyagokra épülnek, mint a vas, magnézium és a szilikon. Habár a magnézium mélytengeri bányászata továbbra is megosztó kérdés.

Folyamatos tesztek jönnek

A DLR Műszaki Termodinamikai Intézete az új akkumulátorokban végbemenő elektrokémiai folyamatokat, valamint a teljesítményt és hosszútávú stabilitást vizsgálja. Ennek során mindennapi működési körülmények között a cellákat ismételten feltöltik és kisütik. Ennek célja, hogy biztosítsák a sejtekben lévő elektrokémiai folyamatok képviselik a gyakorlati felhasználást.

„Azt vizsgáljuk, hogy az elektromos energia és a tárolási kapacitás miképp változik több száz töltési és kisülési ciklust követően, abban az esetben, ha magas az energiaszükséglet, különösen gyors töltési folyamatok és különböző hőmérsékletek mellett” – magyarázta Dennis Kopljar, a DLR Hydra projektért felelős vezetője. „Végül felnyitjuk az akkumulátorcellákat és megnézzük, miképp változott meg az anyagok struktúrája és elrendezése a működés során.”

Költséghatékonyabb és fenntarthatóbb megoldás

A Sintef a DLR tesztjeinek adatait használja fel az akkumulátorban végbemenő kémiai és fizikai folyamatok szimulálásához. Ezek eredményeit hasznosítják az elektróda anyagok és cellák tervezésének beállításához. Kopljar szerint mindez olyan információt nyújt majd, „amire a tervezők építkezhetnek az akkumulátor-rendszerek és működési módjaik tervezése során az adott alkalmazásnak megfelelően.”

Ráadásul a kobalt és más kritikus anyagok megszüntetésével az új elektródák gyártása a várakozások szerint fenntartható és költséghatékonyabb módon történik. Ennek érdekében a Hydra részeként vízalapú eljárást fejlesztenek ki szerves oldószerek nélkül.

A Hydra projektet az EU több mint kilencmillió euróval támogatta és 2024 augusztus végére fut ki – számolt be az electrive.com.

Kiemelt Partnereink