Trend Kétmilliárd dolláros értékkel indulhat a tőzsdén egy lézerszenzorokat gyártó startup

Kétmilliárd dolláros értékkel indulhat a tőzsdén egy lézerszenzorokat gyártó startup

autopro.hu/P.B. | 2020.11.09 10:23

Kétmilliárd dolláros értékkel indulhat a tőzsdén egy lézerszenzorokat gyártó startup

Az Avea lézerszenzora. | Fotó: Avea

Az Avea tőzsdére lépése akár 343 millió dolláros bruttó bevételt hozhat a cég befektetői számára, melyek között ott találjuk a Porschét is. Az önvezető autók fejlesztése szempontjából kifejezetten fontos termékeket gyárt az amerikai vállalkozás.

A kaliforniai székhelyű Avea autonóm járművekhez gyárt lézerszenzorokat, kamerákat és lidarokat. A céget két korábbi Apple dolgozó alapította, majd az InterPrivate összeolvadásával együtt terveik szerint 2021 első negyedévében a cég meg is jelenik a New York-i tőzsdén, rögtön kétmilliárd dollár feletti értéken jegyezve.

Ahmed Fattouh, az InterPrivate vezérigazgatója elmondta a Forbes című lapnak, hogy eleinte szkeptikus volt a tőzsdére lépéssel kapcsolatban, miután számos hasonló területen működő céget találni a tőzsdén. Fattouh szerint azonban rájöttek, hogy az ő cégük teljesen más, mint a többi lidarokkal foglalkozó vállalat, mert működésük messze túlmutat az autóipar területén.

Fontos, de drága eszköz

A lidar nagyon fontos eleme az autonóm járműveknek, hiszen ez a kis eszköz nagy felbontású, 3D-s képet képes készíteni az autók környezetéről. A technológia meglehetősen drágának számít, ráadásul komoly kihívást okoz a zökkenőmentes összekapcsolása a digitális kamerákkal és a radaros robotokkal.

Az Avea a lidarral foglalkozó nagy cégekhez – mint például a Luminar – képest annyiban nyújt mást, hogy a technológiájukat 4D-snek nevezik, és a lidar funkcióit egyetlen kis szilícium chipbe integrálja, emellett képes a sebesség mérésére is.

Az Aeva rendszere ahelyett, hogy egy lézersugarat bocsátana ki, amely a jármű útjában lévő tárgyakról visszapattan a távolság és a mélység meghatározásához, folyamatos, kis teljesítményű lézersugarat bocsát ki, amely a tárgyakról visszaverődő hullámok frekvenciájának változását méri.

Komoly partnerek

Az Avea a már említett Porsche mellett a ZF-fel is partnerségi viszonyban áll, míg az Audi autonóm járművekkel foglalkozó üzletágával már 2019 óta kapcsolatban áll.

A cég a tőzsdei bejelentése előtt már 100 millió dollárnál is nagyobb hasznot termelt, az InterPrivate-tel való egyesülésnek hála pedig kétmilliárd dollár feletti áron jegyezhetik be a céget a tőzsdére 2021-ben.

Kiemelt Partnereink