Trend Kerékbe épített hóláncot prezentált a Hyundai

Kerékbe épített hóláncot prezentált a Hyundai

autopro.hu/V.M. | 2023.12.20 04:20

Kerékbe épített hóláncot prezentált a Hyundai

Fotó: Hyundai Newsroom

Magyarországon egyre ritkábban szorulnak arra az autósok, hogy hóláncot használjanak, azonban máshol még gyakrabban van szükség a téli viszonyok közti közlekedést biztonságosabbá tevő eszközre, amit a Hyundai és a Kia mondhatni az alapoktól gondolt újra annak érdekében, hogy megkönnyítse a használatát.

A kettő koreai autógyártó nemrég bemutatott fejlesztésében a hóláncot a kerékbe integrálták. A lánc elemeit alakemlékező ötvözetből készült modulok alkotják, amik a kerék és az abroncs belsejében találhatóak alaphelyzetben, ám egy elektromos jel hatására kiemelkednek, egészen az abroncs felszíne fölé, lehetővé téve funkciójuk betöltését.

A Hyundai közleményében rámutat, hogy ellenben a hagyományos hóláncokkal, amiket komplikált módon kézzel kell fel- majd később leszerelni, az új technológia esetében a lánc egyetlen gomb megnyomásával automatikusan „kerül a helyére”.

Ahogy az a megoldást szemléltető videón is látható, a modulok a kereket pizza-szerűen felosztó csatornákban helyezkednek el. Ezekbe visszahúzódva a modulok nem érintkeznek az útfelülettel, ugyanakkor szükség esetén könnyedén és gyorsan ki tudnak emelkedni a jobb tapadás biztosítása érdekében.

Az egész megoldás alapját képezi a modulok alakemlékező ötvözetű anyaga. Mikor a modul visszahúzott helyzetben van, L-alakot vesz fel, mikor viszont a kiemelésért felelős áramkör aktiválódik, a modul J-alakot vesz fel, és kiemelkedik az abroncs futófelülete fölé.

Nem csak a gondolattal játszadoznak

A Hyundai és a Kia Dél-Koreában és az Egyesült Államokban is szabadalmaztatni próbálja a fejlesztést. Ezenfelül további fejlesztés és tesztek után a kettő autógyártó a technológiával ellátott kerekek sorozatgyártásának lehetőségét is meg fogja vizsgálni annak érdekében, hogy a kettő vállalat járműveit ellássák vele.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink