Trend Karbonszálas felnivel válik könnyebbé a Bentley Bentayga

Karbonszálas felnivel válik könnyebbé a Bentley Bentayga

autopro.hu/V.M. | 2021.09.23 09:18

Karbonszálas felnivel válik könnyebbé a Bentley Bentayga

Fotó: Bucci Composites

A Bentley nemrég szénszálas kompozitból készült felnivel bővítette a Bentayga SUV-hoz választható kiegészítők listáját. 22 col átmérőjével ez az eddigi legnagyobb karbonból készített keréktárcsa.

A kerekenként hat kilogramm súlymegtakarítást lehetővé tevő, a tradicionális társainál negyven százalékkal könnyebb felnit a kompozit részegységek gyártásával foglalkozó olasz Bucci Composites fejlesztette ki és készíti.

A karbonszálas felni használatának előnyei mind a kisebb tömegre vezethetőek vissza. Az alacsonyabb tömeg kisebb tehetetlenségi nyomatékhoz vezet, az pedig jobb gyorsulást, rövidebb féktávolságot és jobb kezelhetőséget tesz lehetővé. Ezenfelül a kisebb rugózatlan tömeg jobb tapadást és úttartást is jelent.

A mérnököknek sikerült megoldani, hogy a kereket tradicionális kerékcsavarokkal lehessen a kerékagyhoz rögzíteni, elkerülve a kilazulás veszélyét.

Készül a Bentayga karbonszálas keréktárcsája.

Készül a Bentayga karbonszálas keréktárcsája. | Fotó: Bucci Composites

A karbonszálas felnik készítéséhez a Bucci Composites magas nyomású zártszerszámos eljárást (HP-RTM) használt. Az zártszerszámos eljárás lényege, hogy az erősítő anyagot – jelen esetben a szénszálat – behelyezik egy két szerszámfél által határolt üregbe, ahova ezután befecskendezik a kikeményedés után magába foglaló gyantát.

Tetszett ez a hír? Iratkozzon fel hírlevelünkre az alábbi linken és értesüljön az elsők között a legfontosabb járműipari történésekről!

Kiemelt Partnereink